Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.10.2018 02:52

Podujatie Spoločne hráme a spievame si pripomenie 100. výročie ČSR


Zdroj: Kultúra Myjava


Spoločné začiatky ako prezentácia vzájomnosti Čechov a Slovákov sú hlavnou myšlienkou programu Spoločne hráme a spievame. Uskutoční sa v myjavskom Kultúrnom dome Samka Dudíka 27. októbra od 19.00 h. TASR o podujatí informoval hovorca mesta Marek Hrin.


Program sa organizuje symbolicky v predvečer 100. výročia vzniku prvého štátu Čechov a Slovákov. "Myjava sa nachádza na slovensko-moravskom pomedzí. Práve tunajší ľudia vedia oceniť hodnotu dobrých susedských vzťahov a ľudová hudba a pieseň patria medzi najlepších poslov," informoval hovorca mesta.       

Hlavnou myšlienkou programu sú „Spoločné začiatky" ako prezentácia vzájomnosti. "Z tohto dôvodu bude celý program sprevádzaný slovom, ktoré priblíži najvýznamnejšie obdobie v živote oboch národov. Sprievodné slovo bude zvýraznené videoprojekciou zostavenou z dobových fotografií," uviedol Hrin.       

Podujatie organizuje Oddelenie kultúry mesta Myjava v spolupráci so Slovenským rozhlasom a Českým rozhlasom. "O prepojenie ľudovej kultúry oboch národov sa postarajú svojimi vystúpeniami Miroslav Dudík, Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů a Ľudová hudba Folklórneho súboru Kopaničiar," spresnil hovorca mesta.       

V rámci participatívneho-komunitného rozpočtu podporil podujatie Trenčiansky samosprávny kraj sumou 2200 eur, celkové výdavky na podujatie sú plánované vo výške 2400 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2018
Na festivale budú spomínať aj na prvú republiku
V Myjave sa od 15. do 17. júna v areáli Trnovce uskutoční 59. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2018. Hlavný program je venovaný 100. výročiu vzniku prvej Československej republiky a nesie názov Bratia – Bratři. TASR o tom informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin.
viac
27.06.2018
Výstava v Artgalérii v Prievidzi pripomína sté výročie vzniku ČSR
Sto rokov od vzniku Československej republiky pripomínajú diela najvýznamnejších súčasných slovenských a českých výtvarníkov. Výstavu Prvá republika sprístupnila verejnosti v utorok Artgaléria v Prievidzi.
viac
03.10.2018
Česko-slovenské storočie slávia v Bojniciach koncertami, besedou a výstavou
K 100. výročiu vzniku prvého moderného spoločného štátu Čechov a Slovákov pripravilo Občianske združenie Naše Bojnice v spolupráci s kultúrnym centrom (KC) Bojnice v Dome kultúry v Bojniciach niekoľko zaujímavých podujatí.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %