Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.04.2018 10:57

Podporu získalo aj päť projektov na rozvoj rómskych komunít


Nadácia Ekopolis - logo


Nadácia Ekopolis v spolupráci s Karpatskou nadáciou pokračujú po dvoch úspešných ročníkoch Programu rozvoja rómskej komunity aj v roku 2018. Program sa zameriava na podporu projektov znižujúcich sociálne vylúčenie a predsudky voči Rómom celkovou sumou 40 000 eur.


Tento rok boli peniaze rozdelené medzi 5 najúspešnejších projektov, ktoré sa od 1. apríla začali uskutočňovať.

Tento rok je zameraný na zdravý rozvoj detí od útleho veku s dôrazom na deti vyrastajúce vo zvlášť nepriaznivom prostredí s dôrazom na ich rodiny i širšie komunity. „Potreba venovať sa predškolskému vzdelávaniu detí z prostredia marginalizovaných rómskych skupín vyplynula zo skúseností a praxe mnohých mimovládnych organizácií pracujúcich v tejto oblasti. Pôvod z málo podnetného prostredia sa ukazuje ako vážny hendikep už pri vstupe detí do systému štandardného školského vzdelávania a práve preto chceme týmto grantovým programom podporiť organizácie, ktoré rôznymi inovatívnymi spôsobmi pripravujú deti v predškolskom veku na zvládnutie nárokov vyžadovaných pri nástupe do základnej školy," uvádza programový manažér Milan Hronec.

V treťom ročníku programu bolo podporených 5 projektov v celom Banskobystrickom kraji sumou 40 000 eur. „Navrhli sme podporiť aj príklady dobrej praxe z predchádzajúceho ročníka. Dvaja žiadatelia, OZ Klub rómskych aktivistov na SR a OZ Čarovné husle z Fiľakova, sú noví, “ dopĺňa M. Hronec.

Klub rómskych aktivistov na SR z Hnúšte chce sprístupniť aktivity v oblasti vzdelávania deťom predškolského veku priamo v ich rodinnom prostredí, keďže vzdelávacie inštitúcie sú pre ne neprístupné. Rovnako je ich zámerom formou osvetového vzdelávania s odborníkmi pomôcť mladým alebo budúcim mamičkám získať rodičovské zručnosti, aby mohli plnohodnotne vychovávať svoje deti.

Čarovné husle vo Fiľakove budú uskutočňovať projekt zameraný na vytváranie špecifických podmienok pre vzdelávanie detí zo znevýhodneného prostredia. Formou individuálneho prístupu chcú deti pripravovať na školskú dochádzku a zároveň zapojiť aj ich matky, aby viedli deti k čítaniu a poznávaniu.

Jedným z projektov, ktorý sa Ekopolis a Karpatská nadácia rozhodli podporiť aj v treťom ročníku, je Komunitná škôlka v Banskej Bystrici z dielne občianskeho združenia Nádej deťom. Cieľom projektu je stabilizácia už vytvorenej komunitnej škôlky a príprava 20 detí zo znevýhodneného sociálneho prostredia v predškolskom veku na povinnú školskú dochádzku.

Združenie mladých Rómov vo Valaskej plánuje zriadenie centra pre rodičov a deti vo veku 3 – 6 rokov, v ktorom budú vzdelávať prioritne v oblasti matematiky, jazyka, telesnej a výtvarnej výchovy, ale zaradia aj hygienickú náuku a poradenstvo pre rodičov v otázkach výchovy.

Nápad podpory finančnej a zdravotnej gramotnosti sa rozhodli realizovať v Komunitnom centre menšín vo Veľkom Krtíši. Problematiku zadlžovania mladých na potreby ich rodičov, pád do kolotoča úverov, exekúcií, dlhov a úžery – to všetko riešia prostredníctvom prednášok, skupinových aktivít detí a mládeže, ktoré sa naučia vyznať v hodnote peňazí.

 

 

Autor: Zdroj: Ekopolis


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2017
Chaty v národných parkoch Slovenska majú šancu ozelenieť
Nadácia Ekopolis a spoločnosť KOOR, s. r. o. spúšťajú na Slovensku nový projekt, zameraný na ekologizáciu horských chát v národných parkoch.
viac
08.06.2019
Nový projekt pomôže samosprávam, škôlkam aj deťom
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pokračuje v opatreniach, ktoré majú uľahčiť zavedenie povinnej predškolskej výchovy do praxe.
viac
29.07.2020
Radnica oživila verejný priestor v centrálnej mestskej zóne
Mesto Štúrovo oživilo verejný priestor v blízkosti kruhového objazdu na križovatke ulíc Nánanská, Komenského a Hlavná. Na ploche 850 štvorcových metrov vybudovalo trávnaté plochy a kvetinové záhony, vysadilo stromy a kríky, pribudli lavičky.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %