Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
03.11.2017 10:32

Pôdohospodárska platobná agentúra po prvýkrát vyplatí poľnohospodárom preddavky


Ilustračná snímka.


Po prvýkrát od svojho vzniku vyplatí Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) preddavky na priame podpory. Získajú ich farmári v podporných schémach na chov bahníc, jariek a kôz, na výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka a v platbách na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka.


Po prvýkrát v histórii PPA vyplatí preddavky poľnohospodárom na Slovensku.Preddavky na priame podpory v maximálnej miere 50 % získa až 3 645 žiadateľov v oblasti živočíšnej výroby.PPA vyplatí na preddavkoch slovenským poľnohospodárom 18,4 milióna eur.

„Ide o historický okamih. Plníme náš sľub spraviť z Pôdohospodárskej platobnej agentúry modernú, efektívnu a transparentnú inštitúciu na pomoc slovenským poľnohospodárom. Dneškom sa Pôdohospodárska platobná agentúra zaraďuje medzi moderné európske inštitúcie, ktoré dokážu vyplácať svojim poľnohospodárom preddavky. Práve rýchlejší prístup k financiám je jedným zo spôsobov, ktorým podporíme živočíšnu výrobu na Slovensku,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

PPA v žiadostiach v týchto podporných schémach uskutočnila administratívne kontroly vrátane krížových kontrol plnenia kritérií oprávnenosti, plnenia podmienok krížového plnenia a obstarala si potrebné podklady, ktorými sú podania, vyjadrenia účastníka konania, dôkazy a zrealizovala kontroly na mieste. „V týchto dňoch už preddavky dostávajú farmári na svoje účty. Celkovo 3 645 žiadateľom, ktorí splnili podmienky pre poskytnutie platieb, vyplatíme na preddavkoch 18,4 milióna eur. Slovenským farmárom vyplácame preddavky v maximálnej možnej výške, ktorú povoľuje legislatíva EÚ a to až 50 percent,“ uviedol Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Európska legislatíva umožňuje členským štátom vyplácať preddavky najskôr od polovice októbra kalendárneho roku až do výšky 50 % pokiaľ ide o priame platby. Priame platby sa pritom môžu podľa legislatívy EÚ začať vyplácať najskôr od 1. decembra kalendárneho roku.

Autor: (mpsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2018
Malých farmárov podporí agrorezort piatimi miliónmi eur
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) vyhlásilo výzvu na podporu malých farmárov. Chce tak pomôcť malým poľnohospodárom pri štarte podnikateľskej činnosti a rozvoji rastlinnej aj živočíšnej výroby v krajine.
viac
02.02.2021
Fungovanie PPA ohrozuje miestny rozvoj na slovenskom vidieku
Vyhlásenie Národnej siete miestnych akčných skupín (MAS) SR k vývoju v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.
viac
04.08.2021
Novela zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve
Poslanci NR SR schválili vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 280/2017 Z. z. a o zmene zákona č. 292/2014 Z. z.
viac
30.12.2021
Transformácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnilo informáciu o tom, ako pokračuje v otvorenej komunikácii s DG AGRI o transformácii Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %