Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.02.2016 10:00

Pod liptovskými kopcami je dostupných vyše 70 km bežeckých trás


Jednou z obľúbených trás je aj Liptovská Kokava - Podbanské. (Foto: nabezky.sk)


Liptáci spoločne vytvorili sprievodcu, ktorý mapuje 19 najzaujímavejších lokalít vhodných pre bežkárov. O jednotlivé trasy sa starajú a upravujú ich obce či miestne kluby bežkárov.


Bežeckému lyžovaniu sa v Liptove blýska na lepšie časy. Tento finančne menej náročný zimný šport začína vyhľadávať čoraz viac záujemcov. Je síce ťažké robiť konkrétnejšie štatistiky využiteľnosti trás, keďže bežkár neprechádza cez turniket, ale z pohľadu dopytov a záujmu o sprievodcu po trasách, je záujem zrejmý. „Liptov je kúzelný a čo je krajšie ako spoznávať ho pri aktívnom pobyte v prírode... Chceli sme našim návštevníkom najmä zjednodušiť vyhľadávanie trás. Teraz sa nemusia trápiť hľadaním stopy. Stačí, keď si pri vhodných snehových podmienkach vyberú trasu, ktorá im podľa sprievodcu vyhovuje. Mapa trás je pre záujemcov dostupná zadarmo v informačných centrách aj u našich ubytovateľov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Trasy pre všetkých

Najdlhšia je trasa na severnej strane Liptovského Mikuláša s dĺžkou 10,7 km v lokalite Háj - obec Smrečany – Dolinky - obec Žiar, so stúpaním 168 m a klesaním 192 m. Stredne zdatní bežkári si môžu pri Ružomberku odskúšať takmer päť kilometrov dlhú trasu, ktorá spája Hrabovskú a Čutkovskú dolinu. Najväčšie prevýšenie dosahuje trasa Hrabovo – Vlkolínske lúky. Deťom by mohla vyhovovať nenáročná trasa v lokalite Malinô Brdo, ktorá nemá ani jeden kilometer a minimálne prevýšenie. Výstroj na bežecké lyžovanie poskytujú aj tunajšie požičovne, takže záujemcovia o tento šport nemusia mať všetko so sebou. „Vďaka ponuke bežeckého lyžovania v regióne môžu bežkári spoznávať nádherný Liptov od Vlkolínca až po Pribylinu. Najnovšie nájdu bežeckú stopu aj priamo v Liptovskom Mikuláši, a to na trase cyklochodníka od sídliska Podbreziny po centrum mesta,“ dodáva primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Záujemcovia o pohyb v zasneženej prírode nájdu päť trás v Západných Tatrách, štyri bežecké trasy ponúka Veľká Fatra, jedna trasa je mestská a až deväť trás je dostupných v Nízkych Tatrách. Trasy sú voľne prístupné a starajú sa o ne zväčša bežecké kluby a obce, ktoré majú trasy vo svojom katastri. Na úpravu využívajú skútre a v tradičných lyžiarskych strediskách používajú k úprave aj snežné pásové vozidlá.

Autor: (oocr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %