Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.07.2017 02:05

Počasie na severe Slovenska mimoriadne praje hubárom


Okrem chránených rastlín a živočíchov máme aj chránené huby. Mykológovia radia hubárom, ktorí chodia do lesa pravidelne, naštudovať si to.


Pomerne vlhké a teplé počasie na severe Slovenska počas aktuálnej sezóny mimoriadne praje hubárom. Mykologička z Liptova Kristína Urbanová avizuje oproti minulému roku oveľa lepšiu hubársku sezónu.


"Cez zimu a na jar bolo viac zrážok, aj teraz sme zažili celkom výdatné dažde, takže substrát je namoknutý. Myslím si, že na severe krajiny máme 'zarobené' na dobrú sezónu. Naopak, na dolniakoch pomaly ani nezačali rásť," uviedla s tým, že počas letných prázdnin sa môže hubárom zdať, že si z lesa odniesli menej úlovkov. Urbanová ale pripomína, že v tomto období sú hory plné chatárov a dovolenkujúcich turistov.      

Koncom júla sa už podľa nej zberačom núka pestrá paleta húb. "Rastú hríby smrekové, zrnito-hlúbikové známe ako modráky, rôzne druhy kozákov, začínajú plávky, v lese nájdeme tiež kuriatka, čo je veľmi dobrá huba aj pre amatérov, pretože tu nejaká možnosť zámeny nehrozí. Pre pôžitkárov rastú muchotrávky červenkasté, ale už sa objavujú aj muchotrávky tigrované, takže treba byť na pozore," upozornila mykologička.      

Ľudia by podľa jej ďalších slov nemali zabúdať na to, že mnoho druhov húb je zákonom chránených a ich zber je zakázaný. "Verejnosť nie je v tejto veci dosť dobre informovaná. Málokto vie, že okrem chránených rastlín a živočíchov máme aj chránené huby. Hubárom, ktorí chodia do lesa pravidelne, odporúčam naštudovať si to. Vždy je lepšie byť informovaný," ozrejmila Urbanová.      

Hubári už z praxe vedia, že druhá vlna prichádza na jeseň. "Tu, na severe, sme zvyknutí na výdatný september, tiež október a niekedy sa sezóna natiahne až na začiatok novembra," skonštatovala s tým, že všetko závisí od počasia.      

Rady z oblasti mykológie a liečivých rastlín ponúkajú verejnosti každý pondelok až do konca októbra pracovníci Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Hubári sa s nimi najčastejšie radia, či nazbierali huby jedlé, alebo nejedlé. "Ak si ľudia nie sú istí, či môžu svoje úlovky skonzumovať, je dobré sa poradiť s odborníkom," dodala známa liptovská mykologička.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Liptovskí hotelieri hlásia zvýšený záujem o letné pobyty
Liptovskí hotelieri a ubytovatelia avizujú vyšší záujem turistov o letnú dovolenku ako v predchádzajúcich rokoch. Ubytovacie kapacity sa začali predávať oveľa skôr ako vlani, stav rezervácií je podľa nich optimistický.
viac
01.06.2017
Študenti v Jasnej pomáhajú po povodniach
Liptov sa spamätáva z dôsledkov povodní z konca apríla tohto roku aj s pomocou študentov – dobrovoľníkov.
viac
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
26.06.2017
Za atrakciami CYKLO & AQUA BUS-om
Za hlavnými atrakciami Liptova bude od 30. júna 2017 do konca prázdnin voziť dovolenkárov CYKLO & AQUA BUS. Prvé tri dni jeho prevádzky sa dokonca záujemcovia zvezú úplne bezplatne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %