Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.07.2019 11:20

Počas Letnej univerzity vody v Košiciach vzniká dažďová záhrada aj hrádzky


Budovanie prekladaných drevených hrádzí v košických lesoch pri rekreačnej oblasti Alpinka v rámci projektu Letnej univerzity vody. FOTO TASR – František Iván


Dažďovú záhradu či prekladané hrádzky buduje tento týždeň viac ako 50 účastníkov prvého ročníka Letnej univerzity vody v Košiciach. Jej cieľom je rozvíjať praktické a teoretické vedomosti o implementácii projektov zadržiavania dažďovej vody v krajine na ozdravovanie klímy.


Pre TASR to uviedol predseda občianskeho združenia MVO Ľudia a voda Michal Kravčík.       

Súčasťou päťdňového kurzu sú prednášky o základných princípoch novej vodnej paradigmy, o tom ako zvyšovať zásoby vody v poškodenej krajine či ako zadržať dažďovú vodu v meste i v lese.       

Účastníci kurzu realizujú dažďovú záhradu v areáli Základnej školy Hroncova v Košiciach a niekoľko prekladaných hrádzok stavajú v košických mestských lesoch. Ide o aktivitu v rámci európskeho programu Erasmus+. Zapojili sa do nej mladí ľudia zo Slovenska, Poľska, Anglicka či z Francúzska.       

„V pondelok (8. 7.) absolvovali teoretické vzdelávanie, kde sa hovorilo o tom, prečo chrániť vodu alebo ako ozdravovať klímu. Teraz sme v teréne, kde sme začali robiť hrádze v lese a pracovali sme na vodozádržných opatreniach. Druhá skupina robila dažďovú záhradu. V stredu (10. 7.) sa vystriedajú. Chceme tak vybudovať systém vodozádržných opatrení, ktoré by mali byť ukážkou toho, ako vylepšovať vodnú bilanciu v krajine. Získané poznatky by si mali zúčastnení vziať so sebou,“  povedal Kravčík.       

Cieľom je podľa neho urobiť z tejto iniciatívy tradíciu a organizovať Letnú univerzitu vody každoročne ako súčasť programu obnovy krajiny, ktorý schválil Košický samosprávny kraj vlani v októbri.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2017
Košičania sa môžu opäť zapojiť do súťaže o najkrajší balkón mesta
Primátor mesta Košice Richard Raši vyhlásil ďalší ročník medzi Košičanmi čoraz viac obľúbenej Súťaže o najkrajší balkón metropoly východu, ale aj lodžie, okna či predzáhradky.
viac
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
18.02.2019
Mesto Levice pripravuje projekt na využitie dažďovej vody
Levická radnica pracuje na projekte Zhromažďovanie dažďovej vody, jej využitie a likvidácia. Celkové náklady na realizáciu sú vyčíslené na takmer 600.000 eur, mesto by sa na projekte podieľalo spolufinancovaním vo výške necelých 30-tis. eur.
viac
30.05.2019
V átriu školy v Poprade vytvoria jazierko a zvýšia biodiverzitu
Mladí odborníci zo študentského tímu z Košíc, prihlásení v súťaži „Pre vodu“, začínajú so spracovaním projektu zadržania a využitia dažďovej vody na ZŠ s materskou školou v Poprade. Jazierko, ktoré si vysnívali žiaci a pedagógovia, bude jedným z prvkov na zvýšenie biodiverzity školského areálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %