Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.08.2017 06:00

Počas Jánošíkových dní ocení župa výnimočné osobnosti


Jánošíkove dni lákajú na bohatý program.


Počas 55. ročníka Medzinárodného festivalu Jánošíkove dni udelí Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zlatý Litteras Memoriales etnomuzikológovi, scenáristovi, režisérovi a čestnému občanovi obce Terchová Ondrejovi Demovi pri príležitosti jeho 90.narodenín.


Ocenenie si v rámci záverečného galaprogramu pod záštitou žilinského župana Juraja Blanára prevezme i Folklórny súbor Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta, ktorý tento rok oslávil už 60. výročie pôsobenia na Kysuciach.

„Každoročne počas najväčších osláv v Terchovej vyjadrujeme úctu a vďaku osobnostiam či súborom spätým s rozvojom folklóru a tradícií v Žilinskom kraji. Preto sme aj tento rok rozhodli o ocenení výnimočného človeka a unikátneho folklórneho súboru, ktorí sa veľkou mierou zaslúžili o zachovávanie ľudového odkazu a nášho kultúrneho dedičstva,“ uviedol predseda ŽSK. Podľa jeho slov je Ondrej Demo jedinečnou osobnosťou ľudového umenia a folklóru a podieľal sa príprave mnohých kultúrnych programov Jánošíkových dní. „Jedno z najvyšších ocenení kraja, zlatý Litteras Memoriales, odovzdávame pri významných výročiach. Pánovi Demovi ho udeľujem za mimoriadny celoživotný prínos v oblasti zachovávania ľudových tradícií a folklóru pri príležitosti životného jubilea. Vďaka jeho práci sú zachytené desiatky, možno až stovky odkazov pre naše budúce generácie, je to dielo, ktoré vytvoril pre nás všetkých,“ doplnil J. Blanár. Ocenenie si Ondrej Demo prevezme vo štvrtok augusta počas programu Ozveny z kraja Jánošíka v Kultúrnom dome v Terchovej (začiatok podujatia je o 17:30 hod).

Jánošíkove dni vyvrcholia v nedeľu 6. augusta o 15-tej hodine v amfiteátri Nad Bôrami v réžii Petra Cabadaja v spolupráci s Krajským kultúrnym strediskom v Žiline v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Tradičný galaprogram nesie názov A veď sme my boli u gazdu dobrého a v jeho častiach sa divákom predstavia folklórne osobnosti a skupiny zo župných regiónov ŽSK. „V rámci záverečného programu udelíme aj Pamätnú plaketu, a to ďalšiemu jubilantovi z nášho kraja, Folklórnemu súboru Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta. Už 60 rokov sa jeho členovia starajú o zachovávanie, prezentáciu a rozvoj ľudových tradícií, a preto si zaslúžia naše poďakovanie na tak významnej scéne, akou je pódium Jánošíkových dní,“ zdôraznil žilinský župan.

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2017
Turiec očami detí II.
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre deti predškolského veku projekt pod názvom Turiec očami detí II. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.
viac
24.07.2018
Jánošíkove dni v Terchovej prvýkrát otvoria v jeho rodnej osade Jánošovia
Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni v Terchovej sa prvýkrát začne v rodnej osade legendárneho zbojníckeho kapitána Jánošovia. V stredu prvého augusta v nej symbolicky otvoria Jánošíkov dom. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok v Žiline informoval starosta Terchovej Jozef Dávidík.
viac
12.07.2022
Jubilejný folklórny festival sa začne dražbou Jánošíkovej čiapky
Dražbou repliky Jánošíkovej čiapky v jeho rodnej osade U Jánošov sa začne v stredu 27. júla program 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.
viac
11.07.2023
Na Jánošíkových dňoch vystúpia účinkujúci zo šiestich krajín
Na 61. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (2. - 6. 8.) sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Informoval o tom šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %