Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.07.2017 01:24

Počas augusta možno prihlásiť aktivity podporujúce záujem o kultúrne dedičstvo


Múzeum slovenskej dediny v Martine.


Zástupcovia štátnych inštitúcií, samosprávy, súkromných spoločností či organizácií tretieho sektora, ale i aktívni jednotlivci môžu do konca augusta prihlásiť aktivity, ktorými sa Slovensko bude prezentovať v rámci septembrových Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).


Cieľom kampane, ktorá sa koná v 49 krajinách Európy, je prehĺbiť záujem ľudí o kultúrne dedičstvo a jeho ochranu a zvýšiť tiež kultúrnu identitu národa.       

Ročník 2017 sa nesie v duchu témy Pamiatky a príroda: krajina možností. Aktivity, ktoré korešpondujú s témou i zámerom kampane môžu byť rôzne. "Napríklad možnosť navštíviť pamiatku, ktorá je bežne pre verejnosť neprístupná, predstavenie známych pamiatok v inom svetle, ale tiež semináre, prednášky, turistické aktivity, súťaže a hry súvisiace s historickým prostredím a jeho hodnotami," uviedol hovorca Ministerstva kultúry SR Jozef Bednár.       

Aktivitu možno prihlásiť samostatne na stránke projektu www.dekd.sk, alebo prostredníctvom krajských koordinátorov, ktorí sú na tejto stránke uvedení. "Koordinátor môže pomôcť pri samotnej organizácii aktivity, ale tiež pri jej medializácii, propagácii a podpore," ozrejmil Bednár.       

Generálnymi partnermi tejto iniciatívy sú Ministerstvo kultúry SR, Pamiatkový úrad SR, Slovenské národné múzeum, redakcia revue Pamiatky a múzeá. O koordináciu aktivít na území Slovenskej republiky sa stará tento rok Združenie historických miest a obcí Slovenska a občianske združenie ICOMOS Slovensko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
19.05.2017
Výzva na predkladanie žiadostí o grant Fondu pre azyl, migráciu a integráciu
Ministerstvo vnútra SR ako zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí vyhlásilo dňa 4. apríla 2017 otvorenú výzvu na predkladanie žiadostí o grant Fondu pre azyl, migráciu a integráciu.
viac
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
23.03.2021
Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva
Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %