Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.06.2016 04:53

Plnohodnotné fungovanie rómskych občianskych hliadok mestu chýba


Ilustračná snímka. Zdroj: (tasr).


Oficiálny projekt rómskych občianskych hliadok skončil v meste Jelšava v Revúckom okrese v novembri predchádzajúceho roka. Vďaka rôznym programom cez úrad práce sa samospráve podarilo zabezpečiť ich ďalšie fungovanie aspoň v obmedzenom režime.


Primátor Milan Kolesár uviedol, že plnohodnotné fungovanie týchto hliadok mestu chýba.       

„Na to, že tento projekt bol administratívne veľmi náročný, ho hodnotím ako prínosný pre mesto a pomohol nám. Aj ľudia prítomnosť a pohyb rómskych občianskych hliadok v meste kvitovali,“ povedal primátor s tým, že keď mali hliadky normálny plat, tak aj ich záujem o robotu bol iný.       

„Nechcem povedať, že teraz nejako poľavili, ale je rozdiel byť zamestnaný na osem hodín cez pracovnú zmluvu a štyri hodiny ako dobrovoľník,“ konštatoval a dodal, že členov hliadky je aj teraz vidieť v meste, ale ich motivácia je menšia. „Je to aj logické,“ dodal.       

„Od ukončenia činnosti občianskych hliadok v meste Jelšava nedošlo k zhoršeniu verejno-bezpečnostnej situácie, a taktiež ani k navýšeniu priestupkovej a trestnej činnosti, ale ich práca by bola i naďalej prínosom pre občanov mesta, či už z pohľadu majoritného, alebo minoritného obyvateľstva,“ uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.       

Doplnila, že počas činnosti rómskych občianskych hliadok boli zo strany Obvodného oddelenia Policajného zboru v Jelšave, občanov, ako aj štatutárnych zástupcov mesta zaznamenané kladné ohlasy na prácu jej členov. „Počas ich pôsobenia došlo i k zlepšeniu verejno-bezpečnostnej situácie v meste a k poklesu priestupkovej a trestnej kriminality,“ zakončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Komárno buduje v časti Veľký Harčáš nové komunitné centrum
Mesto Komárno buduje nové komunitné centrum v mestskej časti Veľký Harčáš. Výstavba sa začala v máji, ukončená by mala byť do konca tohto roka.
viac
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
04.04.2017
V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka
Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.
viac
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %