Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.12.2017 01:22

Platy zamestnancov štátnej a verejnej správy stúpnu budúci rok o 4,8 percenta


Vo štvrtok 7. decembra 2017 sa v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR uskutočnil podpis kolektívnych zmlúv. Snímka zdroj: (tasr, Michal SVÍTOK).


Sociálni partneri dnes podpísali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, na základe ktorých sa platy zamestnancov štátnej a verejnej správy zvýšia od 1. 1. 2018 o 4,8 %, okrem platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl, ktorým boli platy navýšené o 6 % od 1. 9. 2017.


Kolektívne zmluvy podpísali splnomocnení zástupcovia zamestnancov z Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR, ako aj zástupcovia ďalších odborových združení, predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a predsedovia či zástupcovia ôsmich samosprávnych krajov SR, za účasti vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera, ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera a zástupcov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva financií SR a Ministerstva vnútra SR.       

"Som osobne rád, že sa konštruktívnym sociálnym dialógom podarilo na rok 2018 vyjednať priaznivejšiu úpravu mzdových podmienok pre štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone funkcie vo verejnom záujme. Chcem poďakovať, že tieto priaznivejšie podmienky boli vyjednané všetkými aktérmi kolektívneho vyjednávania," povedal pred slávnostným podpísaním zmlúv Federič.       

Viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová skonštatovala, že slovenskej ekonomike sa v súčasnosti darí a prenáša sa to aj do tvorby pracovných miest a poklesu nezamestnanosti. Zároveň podotkla, že napriek tomu má Slovensko stále čo doháňať v oblasti miezd v porovnaní so staršími členmi EÚ. Ocenila však štvrtkové podpísanie kolektívnych zmlúv.       

"Z tohto pohľadu má podpísanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú správu pre rok 2018 veľký význam, keďže štát ako najväčší zamestnávateľ v krajine musí ísť príkladom ostatným zamestnávateľom pri zvyšovaní miezd a zlepšovaní pracovných podmienok zamestnancov. Je potrebné aj týmto spôsobom deklarovať, že štát si svojich zamestnancov váži a uvedomuje si, že bez ich obetavej práce by nemohol napĺňať svoje základné funkcie. Spokojní, adekvátne ohodnotení a motivovaní zamestnanci verejného sektora sú jedným z nosných pilierov štátu," dodala Uhlerová.       

Všetky ostatné náležitosti kolektívnej zmluvy, akými sú pracovný čas, dovolenka, odstupné, odchodné, výška príspevku zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie, prídel do sociálneho fondu a náhrada príjmu do dočasnej pracovnej neschopnosti, boli prijaté v rozsahu, ktorý bol dohodnutý aj na rok 2017.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
Samosprávy počas pandémie preferovali mailovú a telefonickú komunikáciu
Vláda SR vyhlásila 16. marca 2020 núdzový stav v dôsledku pandémie nového koronavírusu COVID-19. Trval do 13. júna 2020. Združenie miest a obcí Slovenska zisťovalo, aký spôsob komunikácie s občanmi počas núdzového stavu preferovali mestské a obecné úrady.
viac
14.10.2020
Obce majú mať na výdavky v roku 2021 takmer 5,4 mld. a VÚC 1,7 mld. eur
Na zabezpečenie originálnych právomocí i prenesených kompetencií štátnej správy v činnosti obcí a miest je na rok 2021 podľa predikcie Ministerstva financií (MF) SR alokovaných 5.381.872.000 eur, o vyše 570 miliónov viac ako v roku 2020.
viac
08.01.2021
ZMOS adresovalo rezortu pôdohospodárstva zásadné pripomienky kvôli pozemkom
ZMOS adresovalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zásadné pripomienky k navrhovaným zmenám v nariadení vlády SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom v znení neskorších predpisov.
viac
14.12.2023
Vláda SR schválila Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026
Vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne schválila Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026. Návrh tak smeruje na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %