Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.09.2017 04:15

Plastové častice našli vo vode na pitie (aj na Slovensku)


Svetová produkcia plastov sa stala neúnosná.


Testy 132 zo 159 vzoriek domácností a hotelov piatich kontinentov potvrdili, že miniatúrne plastové častice (menšie ako mililiter) sa cez pitnú vodu dostávajú do ľudských tiel. Výskum mimovládnej organizácie Orb Media prezradil, že mikročastice sa našli aj v zdrojoch pitnej vody zo Slovenska.


Dosiaľ sa predpokladalo, že môžu preniknúť do ľudského tela cez potravinový reťazec. Vedci počítali s tým, že sa tak stane v oceánoch, kde nahromadené plasty konzumujú napríklad vršovky (nedávno sme o tom písali aj v Obecných novinách), ktoré sú súčasťou jedálnička ďalších morských organizmov, tie morských rýb a napokon človeka.

Orb Media našli mikročastice aj vo vode z vodovodu amerického Kongresu či reštaurácie Trump Grill v New Yorku. To znamená, že je vysoko pravdepodobný aj ich výskyt vo výrobkoch, pri ktorých sa spomínaná voda používa – v chlebe, polievkach, cestovinách atď.

Problémom ľudstva ostane odpovedať si na otázku, či je v súčasnosti vôbec možné zabrániť prenikaniu mikročastíc plastov do potravinového reťazca. Totiž aj keď by sa podarilo napríklad v EÚ (500 miliónov obyvateľov) zvládnuť budúci prienik plastov do pitnej vody, čo sa zdá byť utopická myšlienka, ale pripustime ju, problémy s plastmi v prípade troch miliárd čínskeho a indického obyvateľstva, ďalších dvoch miliárd z Brazílie, Argentíny, Afriky, menších ázijských štátov atď. budú sotva v najbližších desaťročiach riešiteľné.

Ľudstvo dosiaľ nebolo schopné účinne postupovať s dosiaľ 8,3 miliardami ton vyprodukovaných plastov, z ktorých dokázalo zrecyklovať sotva 9 percent. Pritom pri pokračovaní súčasného trendu výroby plastov sa predpokladá, že v roku 2050 sa vyrobí spolu 34 miliárd ton plastov.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
01.06.2021
Recyklácia plastov je komplikovanejšia ako recyklácia skla, papiera či kovov
Ak plastový, sklenený, kovový, papierový či iný komunálny odpad skončí ako palivo na výrobu tepla či iného druhu energie, nejde o recykláciu.
viac
03.06.2022
Recyklovanie plastových odpadov v štátoch EÚ dynamicky rastie
V európskych krajinách s viac ako 650 zariadeniami na recykláciu plastov, s niekoľkomiliardovým ročným obratom a viac ako dvadsiatimi tisíckami zamestnancov sa tento druh recyklácie každým rokom výrazne rozširuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %