Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.09.2017 04:15

Plastové častice našli vo vode na pitie (aj na Slovensku)


Svetová produkcia plastov sa stala neúnosná.


Testy 132 zo 159 vzoriek domácností a hotelov piatich kontinentov potvrdili, že miniatúrne plastové častice (menšie ako mililiter) sa cez pitnú vodu dostávajú do ľudských tiel. Výskum mimovládnej organizácie Orb Media prezradil, že mikročastice sa našli aj v zdrojoch pitnej vody zo Slovenska.


Dosiaľ sa predpokladalo, že môžu preniknúť do ľudského tela cez potravinový reťazec. Vedci počítali s tým, že sa tak stane v oceánoch, kde nahromadené plasty konzumujú napríklad vršovky (nedávno sme o tom písali aj v Obecných novinách), ktoré sú súčasťou jedálnička ďalších morských organizmov, tie morských rýb a napokon človeka.

Orb Media našli mikročastice aj vo vode z vodovodu amerického Kongresu či reštaurácie Trump Grill v New Yorku. To znamená, že je vysoko pravdepodobný aj ich výskyt vo výrobkoch, pri ktorých sa spomínaná voda používa – v chlebe, polievkach, cestovinách atď.

Problémom ľudstva ostane odpovedať si na otázku, či je v súčasnosti vôbec možné zabrániť prenikaniu mikročastíc plastov do potravinového reťazca. Totiž aj keď by sa podarilo napríklad v EÚ (500 miliónov obyvateľov) zvládnuť budúci prienik plastov do pitnej vody, čo sa zdá byť utopická myšlienka, ale pripustime ju, problémy s plastmi v prípade troch miliárd čínskeho a indického obyvateľstva, ďalších dvoch miliárd z Brazílie, Argentíny, Afriky, menších ázijských štátov atď. budú sotva v najbližších desaťročiach riešiteľné.

Ľudstvo dosiaľ nebolo schopné účinne postupovať s dosiaľ 8,3 miliardami ton vyprodukovaných plastov, z ktorých dokázalo zrecyklovať sotva 9 percent. Pritom pri pokračovaní súčasného trendu výroby plastov sa predpokladá, že v roku 2050 sa vyrobí spolu 34 miliárd ton plastov.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
02.11.2017
EK: Najlepšie je vyrábať iba recyklovateľné plasty, zabránime úniku mikroplastov
Podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v britskom denníku The Guardian informuje, že Brusel nechce zdaňovať jednorazové plastové výrobky a rovnako nebude presadzovať poplatky za ich používanie.
viac
08.12.2017
Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia
Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %