Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.04.2018 10:49

Piaty ročník Univerzitnej noci literatúry klope na dvere


UNL - plagát - pozvánka


Príďte a podporte nás svojou účasťou v stredu 25. apríla 2018 a zažite tak očarujúcu atmosféru večerných čítaní. Čítania začínajú o 17.30 na každom stanovišti, môžete preto začať kdekoľvek a zorientovať sa v priestoroch Filozofickej fakulty UMB a jej okolí Vám pomôžu naši dobrovoľníci.


 

 

7 čítaní a 7 stanovíšť

Viete, čo majú spoločné Samo Marec – bloger, spisovateľ a absolvent UMB, Mária Uramová – profesorka Ekonomickej fakulty UMB, Rado Sloboda – fundraiser Literárnej bašty a spoluzakladateľ banskobystrického Artfora, Lenka Luptáková – rodáčka z Banskej Bystrice, divadelná a rozhlasová herečka a milovníčka francúzskeho jazyka, Martin Ďuračka – duchovný správca Univerzitného pastoračného centra, Mária Bílková – marketingová manažérka vydavateľstva Ikar, zakladajúca členka UNL a absolventka UMB, Ajka Bílková – mladšia sestra Majky a najmä verná fanúšička UNL, Peter Zemaník – televízny a rozhlasový redaktor, jubilujúci čítajúci na UNL?

Správne, táto osmička osobností spojených s Banskou Bystricou, Univerzitou Mateja Bela a kultúrou nás na piatom ročníku Univerzitnej noci literatúry prevedie jednotlivými stanovišťami a siedmimi zaujímavými čítaniami. V stredu 25. 4. 2018 od 17.30 sa ich hlasy a charizma budú šíriť v priestoroch Katedry slovanských jazykov Filozofickej fakulty UMB, Univerzálnej študovne Univerzitnej knižnice Mateja Bela, skleným výklenkom, krytom civilnej ochrany, v Univerzitnom pastoračnom centre, v študentskom V-clube aj v aule Beliana.

7 kníh

Ideou piateho ročníka UNL je počas série netradičných čítaní predstaviť sedem titulov z vydavateľstiev, s ktorými UNL spolupracuje, sedem jazykov, v ktorých sa na Univerzite Mateja Bela realizuje štúdium, ako aj prekladateľov a prekladateľky z týchto jazykov. Tešiť sa môžete na úryvok z poviedkovej knihy dramaturga Slovenského národného divadla Daniela Majlinga Ruzká klazika, vydanú priliehavo vydavateľstvom BRaK. Tiež na román autorky Jenny Erpenbeckovej Všetkým dňom koniec, ktorúz nemeckého originálu do slovenčiny preložila Eva Palkovičová a vydalo vydavateľstvo Inaque. Chýbať nemôže ani vydavateľstvo Artforum a Manaraga Vladimíra Sorokina, za výborný preklad z ruského jazyka vďačíme ikone slovenského prekladu Jánovi Štrasserovi. Započúvať sa budeme môcť aj do reportáže poľského autora Wojciecha Tochmana Eli, Eli, ktorú pre slovenské čitateľstvo prináša v preklade Slavomíra Bachuru vydavateľstvo Absynt. Určite nás neuspí ukážka z Uspávanka marockej autorky píšucej po francúzsky Leily Slimani, ktorú môžeme v slovenskom jazyku čítať vďaka vydavateľstvu Inaque a prekladu Ane Ostrihoňovej. Z vydavateľstva Premedia sme vybrali knihu britského autora Hanifa Kureishiho Intimita, do slovenského jazyka preloženú Ľubomírou Kuzmovou. Nezabúdame ani na najmenších či trochu detského v nás dospelých a opäť sme pripravili tzv. detské čítanie. Majstra rozprávkara Gianniho Rodariho a jeho Rozprávky po telefóne vydalo Artforum a z talianskeho originálu do slovenčiny preložil Blahoslav Hečko.

Počas piateho ročníka UNL pokračuje aj spolupráca s komunitou Nepočujúcich a všetky čítania tlmočíme do slovenského posunkového jazyka. Tiež bude pripravený detský kútik a predajný stánok, vďaka spolupráci s banskobystrickým Artforom bude možné zakúpiť si všetky čítané knihy za zvýhodnenú cenu pri detskom stanovišti hneď oproti V-clubu.

 Streda 25. apríl 2018 od 17.30 v priestoroch Filozofickej fakulty UMB

Pripomíname, že čítania na všetkých stanovištiach začínajú naraz o 17.30 a po každom čítaní budú mať návštevníci a návštevníčky 15 minút na presun na ďalšie stanovište. Cestovanie medzi čítaniami zabezpečuje literárny pas, ktorý dostanete na svojom prvom navštívenom stanovišti.Prostredníctvom neho sa budete môcť zapojiť aj do tomboly, vyhrať rôzne ceny od našich sponzorov, ale aj stretnúť sa s čítajúcimi počas záverečnej afterpart vo V-clube.

Pre ďalšie informácie sledujte facebookovú alebo webovú stránku Univerzitnej noci literatúry. Tešíme sa na Vás!

 

Autor: Júlia Dziaková, Eva Kovaličková, členky tímu UNL


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2017
Zimný štadión v Banskej Bystrici bude opäť dejiskom netradičného podujatia
Už túto stredu sa uskutoční športovo-kultúrne podujatie organizované pod záštitou rektora Univerzity Mateja Bela doc. Ing. Vladimíra Hiadlovského, PhD., v spolupráci s univerzitným hokejovým tímom UMB Hockey Team a Radou študentov mesta Banská Bystrica – Zo školy na zimák.
viac
10.04.2018
25. rokov Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Vás pozýva na podujatie Korene a krídla, slávnostné zhromaždenie pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
viac
20.09.2018
Podpis dokumentu Magna Charta Universitatum
Do veľkej rodiny svetových univerzít, ktoré sa rozhodli spoločne ochraňovať hodnoty zakotvené v dokumente Magna Charta Universitatum, pribudla 18. septembra 2018 aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.
viac
18.05.2019
Program Noci múzeí a galérií láka najmä rodiny s deťmi
Programy, ktoré majú za cieľ vtiahnuť do výstavných priestorov najmä rodičov s deťmi, ponúkajú počas sobotňajšieho večera a noci banskobystrické múzeá a galérie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %