Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.04.2018 11:50

Pezinok sa zmení na hlavné mesto rytmov


Ilustračná snímka


Pezinok sa počas víkendu stane hlavným mestom rytmov. Hráčov na bicie aj nadšencov pre rytmické hudobné nástroje privíta na svojom druhom ročníku festival Drumfest Slovakia.


Podujatie sa uskutoční 7. apríla v pezinskom Dome kultúry a pod jeho organizáciu sa aj tento rok podpísalo občianske združenie P.R.D. teda Pezinské rozprávkové divadlo spolu s ďalšími partnermi.       

"Vlaňajší prvý ročník festivalu prekonal všetky očakávania. Zažili sme výborné vystúpenia svetových bubeníkov ako sú Benny Greb, Martin Valihora, Dalibor Mráz, kultúrny dom bol plný nadšených hostí. Tieto krásne chvíle, stretnutia a skvelá atmosféra mi dodali energiu aj pri organizovaní ďalšieho ročníka," povedal autor a organizátor projektu, bubeník skupiny Feelme Peter Bittner.       

Návštevníci si budú môcť napríklad vypočuť i pozrieť, aké to je, keď sa za bicie posadí žena. Headlinerkou festivalu bude nemecká bubeníčka Anika Nilles.      

 "Je fakt, že hráčok na tento nástroj naozaj nie je veľa. Anika Nilles je zvláštny zjav aj v tom, že je nielen bubeníčka, ale aj skladateľka a od malička komponuje aj vlastnú hudbu," doplnil Bittner.       

Ďalším hosťom bude český hráč a šoumen Miloš Meier. Svoje bubenícke workshopy nazýva Drumming Syndrome a máva samostatné koncerty po Česku aj po celej Európe. Do Pezinka zavíta tiež Dávid Hodek, ktorý hrá na bicie od svojich troch rokov.       

"V médiách sa o ňom písalo ako o geniálnom dieťati. V roku 2010, teda vo svojich dvanástich rokoch, získal ocenenie Talent of the Year od organizácie Austrian Music Office. Dnes, vo svojich dvadsiatich rokoch, patrí medzi bubenícku špičku," predstavil Bittner ďalšieho hosťa.       

Na festivale sa budú konať aj workshopy. Emil Frátrik, hráč, ktorý sa podieľal na množstve slovenských albumov, predvedie hosťom, ako sa dá hrať na minimalistickej sade bicích.       

Druhý workshop pripraví kapela so zvláštnym názvom La3nocubano. Ľudia v sále dostanú asi štyridsať rôznych bicích nástrojov a počas štyridsiatich minút vznikne spoločná rytmická kompozícia.       

"Tradične sa s festivalom spája aj spomienka na hráča, ktorý už nie je medzi nami. Vlani sme posielali pozdrav zosnulému bubeníkovi Tublatanky Ďurovi Černému. Teraz to bude ďalšia slovenská legenda, Dodo Šošoka, ktorého si taktiež uctíme minútou potlesku," dodal Bittner.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Na detskom folklórnom festivale v Likavke vystúpi viac ako 350 účinkujúcich
Oživiť i prezentovať bohatstvo ľudových folklórnych tradícií a sústrediť detské folklórne súbory z celého Slovenska na jednom mieste je cieľom 41. ročníka Detského folklórneho festivalu v Likavke pri Ružomberku.
viac
04.07.2016
Film Poľana zožal úspech na filmovom festivale v Los Angeles
Film Štátnej ochrany prírody SR o Biosférickej rezervácii (BR) Poľana získal cenu za najlepší zahraničný dokumentárny film na filmovom festivale v americkom Los Angeles.
viac
05.08.2016
Výstava o svadobných tradíciách otvorila program Jánošíkových dní
Vernisáž výstavy Môj vienok zelený dolu vodou padá vo štvrtok 4. augusta v priestoroch Makovického domu v Žiline otvorila 54. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktorý potrvá do 7. augusta.
viac
08.02.2018
Obdobie fašiangu sa predstaví rozmanitými podujatiami
Cez víkend sa bude v bratislavskom regióne plesať na troch miestach. Plesy tohto víkendu začnú v sobotu v bratislavskej Redute, v DK Ružinov a budú pokračovať v nedeľu Benefičným Medickým koncertom v Inchebe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %