Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.12.2016 06:09

Petržalské páračky v podaní seniorov zožali úspech aj na východe


Amatérski herci, herečky, speváci, speváčky a hudobníci z občianskeho združenia Petržalčanka.


V priebehu troch sezón sa petržalskí seniori predstavili so svojím hudobno-dramatickým pásmom Petržalská svadba v 21 reprízach v Bratislave i v ďalších mestách na Slovensku. Vďaka priaznivému ohlasu publika sa pustili do nácviku ďalšieho pásma s výstižným názvom Petržalské páračky.


Do páračiek sa zapojilo 25 seniorov (vo veku od 62 do úctyhodných 87 rokov s alternovaním hlavných postáv) pod odborným vedením Kataríny Babčákovej z Národného osvetového centra a vedúcej OZ Petržalčanka Betky Korbelovej, ktorá s podporou členov združenia navyše neustále hľadá nové možnosti pre vystúpenia a manažuje ich realizáciu.

V prípade páračiek išlo o tradíciu, ktorá predchádzala svadbe. „Boli to páračky alebo drápačky a mnohí dnešní mladí ľudia, najmä z miest, možno už ani netušia, čo tieto slová znamenajú. Rozhodli sme sa túto tradíciu priblížiť tak, ako prebiehala a zároveň si chceme so skôr narodenými divákmi zaspomínať, ako gazdiné celé mesiace zbierali a následne čistili husacie perie, z ktorého so susedskou výpomocou pripravovali periny a vankúše pre nádejnú nevestu. Tie veru v žiadnej výbave nemohli chýbať,“ priblížila dej humorného pásma Betka Korbelová.

 Východniari si zaspievali s Petržalčanmi

Od júnovej premiéry páračiek uplynul práve polrok a petržalskí seniori sa môžu pochváliť skvelými výsledkami a úspechmi. Napriek dvojmesačnej prázdninovej prestávke majú za sebou už 11 vystúpení. Tri z nich sa konali v novembri na východnom Slovensku – v obciach Víťaz, Široké a Fričovce – a hneď si získali tamojších divákov, z ktorých sálala nefalšovaná radosť, úprimnosť, spokojnosť i nadšenie. Nie náhodou práve tieto vystúpenia označili za vrchol ich tohtoročného snaženia, ktoré zostanú v mysliach petržalských seniorov zaiste veľmi dlho. Stovky prevažne seniorov (keďže vystúpenia boli určené na záver podujatí Mesiaca úcty k starším ) nielenže zaplnili veľké sály, ale priam ukážkovo aktívne spolupracovali s účinkujúcimi. S nadšením spievali, úprimne prejavovali radosť a potešenie, poniektorí sa ponorili do spomienok na roky svojej mladosti – veď páračky boli súčasťou života ľudí na dedinách...

Čítajte v Obecných novinách č. 49-50/2016 na str. 26.

Autor: Thea BAŠŤOVANSKÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2020
Petržalka distribuuje ochranné rúška aj vďaka pomoci obyvateľov
Obyvatelia i firmy pomáhajú Mestskej časti Petržalka získavať ochranné rúška, ktoré sa následne distribuujú najzraniteľnejším skupinám občanov. Urobila tak aj spoločnosť MiddleCap v rámci iniciatívy MiddleCap Help, ktorá poskytla chirurgické rúška a jednorazové rukavice.
viac
23.02.2021
Petržalka odštartuje architektonickú súťaž na nové zariadenie pre seniorov
Petržalka starne a pribúda tu čoraz viac seniorov, ktorí sú odkázaní na pomoc mestskej časti. Aj preto už v apríli 2021 chystá mestská časť architektonickú súťaž na nové zariadenie opatrovateľskej služby pre seniorov.
viac
01.10.2021
Petržalka zriadila prvú klubovňu pre seniorov na Osuského ulici
Petržalka zriadila prvú klubovňu pre seniorov na Osuského ulici. Slúžiť im má na šport, oddych aj zábavu. Ako informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková, oficiálne ju otvoria v pondelok 4. októbra.
viac
03.12.2022
Vďaka #GivingTuesday v Prešove pomôžeme deťom, seniorom i onkologickým pacientom
Počas tohtoročného #GivingTuesday sme v Prešove vyzbierali zimné čiapky, šály, rukavice, ale aj mikulášske sladkosti. Vďaka dobru a štedrosti všetkých darcov pomôžeme deťom, seniorom, ľuďom bez domova i onkologickým pacientom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %