Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.04.2016 12:00

Petíciu za zachovanie ostrova Sihoť podpísalo viac ako 2000 ľudí


Ostrov Sihoť je najstarší vodárenský zdroj Bratislavy. (Foto: stuba.sk)


Petíciu za zachovanie bratislavského ostrova Sihoť ako významného, strategického a najstaršieho vodárenského zdroja podpísalo za prvé tri dni od jej spustenia viac ako 2000 ľudí.


Petíciu svojím podpisom podporili aj mnohé známe bratislavské či slovenské osobnosti. Je medzi nimi napr. europoslanec Ivan Štefanec, bývalý poslanec NR SR a ekológ Mikuláš Huba, bratislavská mestská poslankyňa Elena Pätoprstá, dlhoročný riaditeľ Greenpeace na Slovensku Juraj Rizman či dokumentaristka a režisérka Zuzana Piussi. Okrem rozbehnutia petície sa občianski aktivisti obrátili listom na ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielu Matečnú (nom. SNS) a ministra životného prostredia Lászlóa Solymosa. Žiadajú ich o stretnutie vo veci ochrany ostrova Sihoť a otvorenia verejnej diskusie k vyhláseniu Národného parku Dunajské luhy. S ministerkou pôdohospodárstva sa chce stretnúť aj primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Ako uvádza na svojej oficiálnej facebookovej stránke, v súvislosti s plánovaným výrubom na ostrove Sihoť, bude žiadať o preverenie celej situácie. 

Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja zvažuje podľa Draguna taktiež podanie žiadosti na prokuratúru. Tá by mala preskúmať zákonnosť navrhovaného desaťročného plánu ťažby štátnych lesov. Tie by totiž podľa plánov na roky 2016 – 2025 mali na ostrove Sihoť vyťažiť až 50 percent dreva. "Máme podozrenie, že navrhovaný rozsah a forma ťažby dreva na ostrove Sihoť je v rozpore so zákonom o vodách, a taktiež v rozpore so zákonom o lesoch," konštatuje Dragun. Aktivisti zároveň požadujú prinavrátenie ostrova Sihoť späť do majetku Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Tej v minulosti patrilo celé územie, v súčasnosti však spravuje len infraštruktúru a cesty.

Rozhodnutím z roku 2002 totiž pozemky a lesy prešli do majetku Lesov Slovenskej republiky. Tí plánovaný výrub odôvodňujú poškodenými a spráchnivenými stromami a plánovanou výsadbou nových, mladých stromov. Argumenty aktivistov o biznise a drancovaní s nedoziernymi následkami jednoznačne odmietajú. Prehodnotenie plánovaného rozsahu výrubu v ochrannom pásme 1. stupňa žiada aj samotná BVS, podľa ktorej by mala byť základnou funkciu lesa práve vodoochranná a nie produkčná.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Petíciou za bezpečnejší bratislavský lesopark
Vyššiu transparentnosť a bezpečnosť pri polovačkách žiada od poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva petičná akcia "Za reguláciu poľovníctva v lesoparku.“, ktorú spustilo LZ VLK Malé Karpaty spolu s obyvateľmi Bratislavy.
viac
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
21.12.2016
Ľudia žijú na ekologický dlh, upozorňuje SAŽP
Ľudia spotrebúvajú viac ako unesie planéta Zem a žijú na ekologický dlh. Pri predstavení jedinečného modelu pre výpočet ekologickej stopy – Ekomerača, na to upozornil Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
viac
02.10.2021
Ružinov odkúpi 12,7 ha pozemkov na Ostredkoch, zabráni tak výstavbe
Bratislavský Ružinov odkúpi na Ostredkoch, jednom z najväčších sídlisk mestskej časti, od súkromného vlastníka 12,7 hektára pozemkov za 3,75 milióna eur. Ide o približne tretinu celého sídliska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %