Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2016 10:28

Petície ako nástroj komplikovania vecí


Ilustračná snímka (ar).


Na Slovensku každý mesiac pribudne minimálne jedna petícia. Na prvý pohľad je to fajn. Veď u nás funguje otvorené vládnutie. Systém však vykazuje chyby, na ktoré nereagovala ani posledná novela petičného zákona.


Atak na verejný záujem

Petície sú jedným zo spôsobov, ktorým môže občianska spoločnosť – občania - zreteľne formulovať svoje požiadavky, zostaviť rebríček priorít pre politikov a aktívne tvoriť verejný priestor. Skutočnosť je však iná. Stávajú sa módnym hitom slúžiacim na zviditeľnenie a presadzovanie iných záujmov, ako je ten verejný. Zdá sa, že petície sa už vo svojej podstate nepovažujú za spúšťač zmien, ale slúžia aj ako brzda rozvoja. Hlavne, keď po petícii nasleduje antipetícia. Kým podpisy pod prvou niečo žiadajú, tá druhá sleduje presný opak. Je bežné, že zastupiteľstvá prerokúvajú petíciu, ktorou obyvatelia žiadajú nové parkovacie miesta a v momente, keď sa má rozhodnúť o výstavbe parkovacích miest, na úrad prichádza ďalšia, podľa ktorej by sa výstavba nemala realizovať v tesnej blízkosti podpísaných. Ťažko budeme spochybňovať ústavou chránený petičný princíp. Ten práve naopak, treba ctiť, rešpektovať a chrániť. Musíme si však byť vedomí toho, že tento nástroj priameho rozhodovania majú na dosah rúk tak zodpovední občania, ako aj notorickí sťažovatelia. A dokonca aj tí, ktorí sa v mene verejného záujmu pokúšajú presadiť osobný či skupinový záujem.

Nástroj na komplikovanie vecí

Už deväť mesiacov platia nové pravidlá pre petície. V samosprávach dávajú ich iniciátorom väčší priestor, než to bolo kedysi. Pomedzi prsty pri minuloročnej novele unikol problém, ktorým je časové vymedzenie petičnej akcie. Veď už len samotná rýchlosť získania podpisov dáva hlasu verejnosti vážnosť. Je to iné, než keď niekto po roku a pol povie, že konečne získal niekoľko podpisov a teraz si nárokuje pozornosť. Neobmedzený čas trvania z nich robí účinný nástroj na komplikovanie vecí. Agenda otvoreného vládnutia musí obsahovať jasné pravidlá. V opačnom prípade nabiehame anarchii a nie zodpovednému hlasu ľudí. Spomeňme si na most Chucka Norrisa, či na zeleno natretý Starý most v Bratislave...

Čítajte v Obecných novinách č. 25-26/2016 na str. 7.

Autor: PhDr. Michal KALIŇÁK, PhD., politológ


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Obecné zastupiteľstvo a platy zamestnancov obce. Užitočné rady a informácie.
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
29.07.2016
Riadne a mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
29.10.2020
Aktuality z MV SR vyplývyjúce z rokovania Vlády SR
Vláda SR na svojom zasadnutí prerokovala aj dva poslanecké návrhy, ktoré predstavil minister vnútra Roman Mikulec. Prvý z nich sa týka zákona o verejných zbierkach a druhý zákona o obecnom zriadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %