Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.07.2018 07:12

Pamätník obetiam prvej svetovej vojny v Handlovej bol dhé roky zničený


Snímka: TASR


Tak, aby ho široká verejnosť dobre nevidela, stojí doteraz pamätník venovaný obetiam prvej svetovej vojny v Handlovej. Jeho umiestnenie po ukončení druhej svetovej vojny si vyžiadala doba, výstavbu totiž zabezpečili Karpatskí Nemci.


"Pamätník venovaný obetiam prvej svetovej vojny sa nachádza na mestskom cintoríne, je to vlastne jeho druhé miesto, pretože ho dali v roku 1923 postaviť Karpatskí Nemci, ktorí sa na jeho výstavbu zložili vo verejnej zbierke. Pôvodne bol postavený na súčasnom Námestí baníkov, asi pred dnešným Podnikateľským inkubátorom," načrtla historička Jana Oswaldová.       

Po skončení druhej svetovej vojny, keď sa v 50. rokoch zriaďoval nový cintorín v Handlovej, pamätník podľa nej premiestnili tam. "Pamätník tam nemal zostať, pamätné tabule, ktoré na ňom sú, boli totiž rozbité a spolu s celým reliéfom boli pohodené na jednej veľkej sutine. Na jeho opravu sa podujal Martin Pročka spolu s Jánom Procnerom, ktorí vlastne v 60. rokoch minulého storočia tvorili nový pamätník obetiam baníckeho štrajku a druhej svetovej vojny," doplnila.       

Na handlovskom cintoríne sa tak v súčasnosti nachádzajú tri pamätníky, z ktorých dva venované obetiam veľkých vojen sú jedinečné na Slovensku tým, že sú postavené oproti sebe. Pamätník obetiam prvej svetovej vojny je totiž postavený zo zadnej strany toho venovaného obetiam druhej svetovej vojny. "Jeho umiestnenie vychádza z vtedajšej doby, Karpatskí Nemci totiž mali dlho zakázané hlásiť sa k svojej národnosti. Nakoniec ho teda zachránili dvaja umelci, ale tak, aby ho vlastne široká verejnosť nevidela," podotkla historička.       

Pamätník je aj v súčasnosti obkolesený vysokými tujami, podlieha však zubu času a prírody. Aj pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny, ale aj vzniku Československej republiky sa mesto rozhodlo podať projekt na jeho obnovu na Ministerstvo kultúry SR a bolo úspešné. Na projekt vo výške viac ako 8000 eur získalo grant vo výške 5000 eur, zvyšné financie doplatí z rozpočtu. Rovnako terénne úpravy bude hradiť z vlastných prostriedkov. "Dôjde tam k vypíleniu tujovej záhrady, odvodneniu pamätníka, keďže stojí na močaristej pôde a vyčisteniu reliéfu. Ide o biely mramor, na ktorom je zobrazená matka, ktorá sa skláňa k padlému vojakovi. Na pamätných tabuliach po stranách sú umiestnené mená Handlovčanov, či už slovenskej alebo nemeckej národnosti, ktorí padli na ruskom, srbskom, maďarskom a talianskom fronte. Ide o 116 obetí prvej svetovej vojny," dodala Oswaldová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2018
Pomník obetiam 1. svetovej vojny postavili na cintoríne v Žiline už v roku 1914
Na starom cintoríne v Žiline postavili už v roku 1914 pomník so symbolickým názvom "Prvé obete svetovej vojny 1914" a umiestnili na ňom mená deviatich zomrelých vojakov.
viac
26.09.2018
Trnavská župa podporí obnovu Pamätníka padlých obetí v Skalici
Kraj sa bude podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. novembra 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice.
viac
10.08.2020
V meste si Dňom bielych ruží pripomínajú obete banských tragédií
Životy 20 baníkov a banských záchranárov si vyžiadal 10. augusta 2009 výbuch v handlovskej bani.
viac
20.10.2023
Na Vrbickom cintoríne v L. Mikuláši revitalizovali plochy s pamätníkmi rodákov
Na Vrbickom cintoríne v Liptovskom Mikuláši revitalizovali plochy s celkovou rozlohou sto štvorcových metrov, na ktorých sú umiestnené pamätníky rodákov. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %