Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.04.2019 03:45

Pamätník Ľ. Štúra v Štúrove sa v máji po vyše troch rokoch stane realitou


Viera Kraicová: Ľudovít Štúr v pracovni (1956, výrez), zdroj: MS


Po viac ako troch rokoch sa stane realitou pamätník Ľudovíta Štúra v Štúrove. Na dunajskom nábreží Námestia slobody ho 12. mája odhalia zástupcovia Matice slovenskej (MS).


 „Aktuálne pokračujú dokončovacie práce na jeho osadenie,“ informovala hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.       

Myšlienka osadenia pamätníka Ľudovíta Štúra rezonovala v Štúrove viac ako dve desaťročia. Stavebný úrad vydal stavebné povolenie na osadenie pamätníka začiatkom januára tohto roka. Mestské zastupiteľstvo však s jeho umiestnením na dunajskom nábreží nesúhlasilo. V novembri minulého roka prijalo uznesením stanovisko k iniciatíve Matice slovenskej v Štúrove.       

"Vychádzajúc z názoru väčšiny obyvateľov nášho mesta mestské zastupiteľstvo nesúhlasí s touto iniciatívou a protestuje proti zámeru Miestneho odboru (MO) MS v Štúrove umiestiť sochu Ľ. Štúra na nábreží Dunaja. Mestské zastupiteľstvo, ako aj obyvatelia Štúrova si vysoko vážia velikánov slovenského národa a oceňujú ich významné historické pôsobenie, vrátane Ľ. Štúra. Zároveň sme toho názoru, že umiestnenie sochy Ľ. Štúra na nábreží Dunaja je nevhodným a necitlivým zásahom do pokojného a mierového spolunažívania Maďarov a Slovákov na území nášho mesta," uvádza sa v uznesení. Poslanci zároveň vyzvali Maticu slovenskú, aby zvážila a prehodnotila svoj zámer umiestniť sochu Ľ. Štúra na dunajskej promenáde.       

Podľa predsedu MS Mariána Gešpera je úcta k osobnostiam vlastných dejín prirodzeným prejavom každého kultúrneho a historického národa, čoho vyjadrením bude aj tento pamätník. „Želáme si, aby verejnosť vnímala Ľudovíta Štúra v Štúrove aj ako symbol zmierenia a spolužitia všetkých občanov Slovenskej republiky. Veď Štúr sa zastával širokých más obyvateľstva bývalého Uhorska a pre Slovákov požadoval národnostné práva. Chcel v zásade len to, čo je dnes pre všetkých občanov Slovenska prirodzenou súčasťou ich demokratických práv,“ uviedol Gešper.       

Podľa Margaréty Vyšnej z MO MS v Štúrove sú Slováci pevnou súčasťou mesta, tvoria takmer 29 percent obyvateľstva a ich percentuálne zastúpenie stúpa. „Ľudovít Štúr do Štúrova patrí, reprezentuje domáce slovenské obyvateľstvo, jeho dejiny, kultúru a hrdosť na Slovensko, ako aj 71-ročnú tradíciu novodobého pomenovania mesta,“ povedala Vyšná.       

Podľa riaditeľa Slovenského historického ústavu MS Ivana Mrvu Ľudovít Štúr nepredstavuje pre Maďarov nepriateľský prvok, ktorý by mohol narušiť mier v meste. "Aj v súčasnosti je potrebné, aby maďarská menšina vedela, že Ľudovít Štúr spolupracoval rovnako s maďarskými činiteľmi, bol poslancom uhorského snemu a hlasoval za väčšinu marcových zákonov v roku 1848. Verejnosť by mala vnímať pamätník Ľ. Štúra v Štúrove ako symbol zmierenia v meste, kde bok po boku žijú rôzne národnosti," uviedol Mrva.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Defibrilátor na námestí sa stane pomocníkom i pamätníkom záchranárky
Spišská Nová Ves je od dnešného dňa (11. 1. 2017) prvým mestom na Slovensku, ktoré má na námestí 24-hodín denne verejne dostupný defibrilátor.
viac
17.01.2017
Košičania si pripomenú výročie oslobodenia mesta
Na Námestí osloboditeľov sa vo štvrtok (19. 1. 2017) o 13:30 hod. uskutoční pietny akt kladenia vencov a kytíc k pamätníkom.
viac
07.06.2019
Modrania boli na slávnosti v Štúrove
V nedeľu 12. mája sa konala v Štúrove na brehu Dunaja celonárodná matičná slávnosť, počas ktorej odhalili matičiari pod záštitou predsedu vlády Petra Pelegríniho sochu slovenského národovca Ľudovíta Štúra.
viac
18.04.2023
Mesto vyhlasuje architektonickú súťaž na obnovu Námestia slobody
Mesto Banská Bystrica vyhlasuje medzinárodnú architektonickú súťaž na komplexnú revitalizáciu Námestia slobody, prebiehať bude formou súťažného dialógu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %