Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.04.2018 10:32

Pamätihodnosti mesta budú označené


Stará Ľubovňa. Ilustračná snímka zdroj: mapio.net


Mesto plánuje nainštalovať v priebehu nasledujúcich dní na pamätihodnosti mesta Stará Ľubovňa tabuľky s ich označením. Obyvatelia i návštevníci Starej Ľubovne tak získajú viac informácií o ich kultúrnohistorickej hodnote.


Povinnosť označiť pamätihodnosti radnici vyplýva zo Všeobecne záväzného nariadenia č. 58 o pamätihodnostiach mesta Stará Ľubovňa, ktorého cieľom je chrániť ich kultúrnohistorickú hodnotu. Označených bude spolu 6 nehnuteľných a 8 hnuteľných pamätihodností. Nehnuteľné pamätihodnosti: meštianske domy nachádzajúce sa v pamiatkovej zóne na Námestí sv. Mikuláša, a to mestské objekty – dom č. 2, č. 5, známy ako mestský palác a č. 12, sídlo mestskej galérie Provinčný dom a domy č. 6, č. 9, č. 11 v súkromnom vlastníctve. Tabuľky s ich označením budú obsahovať okrem názvu storočie, v ktorom boli postavené.

O niečo viac informácií, a to názov diela, autora a rok jeho vzniku, budú obsahovať tabuľky umiestnené na hnuteľných pamätihodnostiach. K nim patrí maľba s názvom Hrad Ľubovňa (1972) na vlnenom textilnom závese veľkého formátu od významného slovenského akademického maliara Vladimíra Popoviča či maľba od akademického maliara Mikuláša Dica s názvom Alegória každodennej práce (1969), venovaná pamiatke známeho Jarabinčana Michala Strenka. Obe tieto maľby sú v súčasnosti umiestnené v budove Mestského úradu v Starej Ľubovni. Do zoznamu pamätihodností mesta je tiež zaradená mozaika s motívom folklóru Dievča spod Spišskej Magury od Svetozára Ábela, umiestnená vo vnútornom foajé Domu kultúry. Podľa kroniky mesta stála realizácia Domu kultúry približne 4,2 mil. Kčs a dielo prispelo k tomu, že sa objekt stal najmodernejším domom kultúry vtedajšej doby.

Príjemné prostredie v okolí Ľubovnianskej nemocnice dotvárajú aj tri sochy akademického sochára Františka Gibalu z roku 1957. Na nádvorí pri fontáne je to bronzová socha Akt ženy, pri vchode do hlavnej budovy socha Matka s dieťaťom a socha Žena, predstavujúca ženu stojacu pod zlomeným konárom symbolizujúcim podlomené zdravie. Začiatok pešej zóny od roku 2003 skrášľuje dielo Mikuláša Siranka s názvom Špona (1977), ktoré bolo kedysi súčasťou architektúry nového sídliska Západ. Verejnosť síce často vníma toto dielo ako ulitu, v skutočnosti však predstavuje oceľovú sponu, ktorá ostala symbolom už zaniknutej fabriky na výrobu oceľových skrutiek – Skrutkárne. Tá poskytovala prácu obyvateľom mesta a širokého okolia desiatky rokov. Azda najznámejšia je fontána so súsoším troch žien (80. roky 20. storočia), vytvorená akademickým sochárom Štefanom Kovaľom, nachádzajúca sa v parku na Námestí sv. Mikuláša. Prvá zo žien drží v náručí knihy, druhá má ruky na hrudi a tretia má náručie otvorené. Tie ako jeden harmonický celok symbolizujú poéziu, vrchovinu a domovinu. Objednávateľom tohto diela bolo Mesto, ktoré chcelo týmto spôsobom zdôrazniť úzku spätosť s dlhoročnou tradíciou celoslovenského festivalu umeleckého prednesu žien Naša Vansovej Lomnička.

Autor: (ts-Ing. Aleš Solár, prednosta MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
V okolí Starej Ľubovne vznikli tri turistické trasy dlhé 38 km
Oblasť Severného Spiša a Pienin je známa prírodnými krásami a bohatou históriou, ktorá každoročne láka tisícky turistov.
viac
31.12.2017
Výstava diel s pútnickou tematikou začala svoju púť v Starej Ľubovni
V knižnici v Starej Ľubovni 12. decembra sprístupnili putovnú výstavu diel s pútnickou tematikou s názvom Ja, pútnik. Dovedna 10 obrazov od autorov z Poľska, Ukrajiny, Rumunska, Ekvádoru a zo Slovenska vzniklo počas umeleckého sympózia v júni tohto roku ako plánovaná aktivita medzinárodného projektu
viac
14.03.2018
Stará Ľubovňa tento rok ožíva aj vďaka cyklistike
Rok 2018 bude v Starej Ľubovni okrem iného aj rokom cyklistiky. Okrem nových cyklochodníkov a horských trás poteší nadšencov cyklistiky ďalšie cyklistické podujatie medzinárodného charakteru, ktoré sa po rokoch opäť vráti do Starej Ľubovne.
viac
17.07.2018
Hrad ožil rozprávkou s pesničkami Dlhý, Široký a Bystrozraký
V poradí svoj 12. ročník začala v pondelok (16. 7.) písať obľúbená rozprávka s pesničkami na hrade Ľubovňa. Tentoraz si scenárista, režisér a autor niekoľkých detských knižiek Peter Karpinský, ktorý je s podujatím spätý od jeho vzniku, vybral ako predlohu známu rozprávku Dlhý, Široký a Bystrozraký.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %