Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2018 08:30

P. Dvořák: Fiľakovskému hradu sa stali osudnými Turci, od ich čias je ruinou


Ilustračná snímka, zdroj: slovakiatravel


Koniec Fiľakovského hradu v okrese Lučenec je spojený s pôsobením Turkov, ktorí ho zničili tesne pred koncom svojej éry v našich končinách. Uvádza to historik a spisovateľ Pavel Dvořák, ktorý opísal príbeh zradného dobytia hradu z roku 1554 aj jeho definitívny koniec o približne 130 rokov neskôr.


„Turci sa s Fiľakovským hradom rozlúčili i historicky, zničili ho. Rok pred bitkou pri Viedni, ku ktorej došlo v roku 1683, ho ako vred na tele obyvateľstva pohraničia rozbúrali. Takže to, čo máme dnes, sú vlastne trosky, ktoré zanechali," konkretizoval pre TASR historik s tým, že výnimkou je len Bebekova bašta, ktorá bola zrekonštruovaná.       

Hradu a jeho dejinám sa spisovateľ venuje aj vo svojej zatiaľ poslednej knihe Stopy dávnej minulosti 8. V kapitole Zradné okienko sa okrem iného zameral na príbeh tureckého zajatca Aethiopsa, ktorý sa údajne odohral počas prvého dobýjania hradu v roku 1554.       

Ako uvádza spisovateľ na základe dobových prameňov, zajatec pri práci na hrade zistil, že k jednému malému okienku v opevnení by sa po skalách dalo dostať. Po vykúpení túto skutočnosť prezradil veliteľovi Turkov begovi Hamzovi a odvážny prienik cez toto slabé miesto sa im podaril. „Turci takto prekabátili a oklamali uhorskú posádku. Hoci sa ešte niekoľko týždňov o Fiľakovský hrad bojovalo, bol to už zo strany Uhorska beznádejný boj," dodal Dvořák.       

Podľa slov Viktórie Tittonovej, riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo,  je verzií o dobytí hradu viacero. „František Bebek, ktorý vtedy vlastnil hrad, uvrhol do väzenia jedného kňaza. Ten z pomsty prezradil miesto nízko položeného okna jednému Turkovi, ktorý to po prepustení z hradu prezradil begovi. Takže aj tu sa objavuje teória o obsadení hradu cez okno," priblížila Tittonová s tým, že treťou verziou je zrada nemeckých žoldnierov, ktorí v tom čase slúžili na hrade.       

Prvá písomná zmienka o Fiľakovskom hrade je v liste pápežovi z roku 1242, v ktorom je uvádzaný ako jeden z hradov, ktoré prežili tatárske nájazdy. Podľa niektorých prameňov však kamenný hrad na tomto mieste stál už v 12. storočí. V tureckom období bol zaradený do systému obranných hradov, v ktorom patril medzi najdôležitejšie. Po dobytí v roku 1554 si v ňom Turci zriadili správne centrum svojej územnej jednotky – sandžaku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
13.11.2017
Prednáška Pavla Dvořáka s názvom Turci na Slovensku
Hradné múzeum vo Fiľakove pripravilo na november ďalšie literárne podujatie v rámci projektu „Do knižnice nielen pre vedomosti!“.
viac
08.06.2018
Turci na fiľakovskom hrade!
V dňoch 16. – 17. júna 2018 sa na hrade uskutočnia XIX. Fiľakovské hradné hry, ktoré každoročne lákajú deti i dospelých. Sobotňajšie podujatie sa aj tohto roku posúva do poludňajších a večerných hodín.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %