Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.05.2019 11:15

OZPŠaV: Od septembra by malo ísť na platy začínajúcich učiteľov 10 miliónov eur


Ilustračná snímka


Začínajúci pedagogickí a odborní zamestnanci by si mali od septembra podľa Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) finančne polepšiť.


Ako TASR v stredu informoval predseda OZPŠaV Pavol Ondek, na tento zámer sú od septembra do decembra vyčlenené finančné prostriedky vo výške desať miliónov eur.       

"Po niekoľkonásobnom rokovaní so zástupcami Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva financií SR bolo na tento účel vyčlenené na rok 2020 zhruba 33 miliónov eur. Veríme, že toto opatrenie bude základom pre zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania aj medzi mladými ľuďmi," poznamenal Ondek.       

Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Zmena by mala platiť od 1. septembra, pričom sa týka najmä začínajúcich pedagogických a odborných zamestnancov všetkých typov škôl a školských zariadení regionálneho školstva a začínajúcich učiteľov a výskumných a vývojových zamestnancov vysokých škôl, najmä doktorandských štipendií.       

"Základná platová tarifa, od ktorej sa odvodzuje aj výpočet nadtarifných zložiek platu, stúpne v regionálnom školstve o 9,5 percenta a vo vysokom školstve o 8,7 percenta. Touto zmenou nie sú znevýhodnení kolegovia s dlhšou praxou," priblížil predseda zväzu. Zároveň poznamenal, že školskí odborári dlhodobo upozorňujú na nízke platy začínajúcich pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov a výskumných a vývojových zamestnancov vysokých škôl.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2018
M. Lubyová: Nedostatok učiteľov na školách je fenoménom Bratislavy
Pri počte učiteľov, ktorých je okolo 90.000, hľadajú školy viac ako 200 nových pedagógov. Nedostatok učiteľov je najmä fenomén Bratislavy, uviedla to v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová).
viac
13.10.2021
So zvyšovaním platov učiteľov sa na rok nepočíta
So zvyšovaním platov učiteľov sa v budúcom roku nepočíta. Informovalo o tom Centrum vzdelávacích analýz (CVA) na sociálnej sieti s tým, že to vyplýva z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky.
viac
29.12.2021
B. Gröhling: Koncom roka 2022 môže v školstve chýbať až 1300 učiteľov
Koncom roka 2022 môže chýbať v školstve až 1300 učiteľov, vyplýva to z výpočtov Inštitútu vzdelávacej politiky. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
viac
09.05.2022
Gröhling vyzýva na splnenie sľubu vládnych strán a zvýšenie financií do školstva
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling vyzýva na splnenie sľubu vládnych strán a zvýšenie financií do školstva. Tvrdí, že v týchto dňoch sa opäť riešia výdavky a platy v školstve na budúci rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %