Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.08.2018 04:42

Otvorenie jubilejnej výstavy Petra Kovácsa Garpa a Bunker túra


Plagát - pozvánka


Hradné múzeum vo Fiľakove otvára 10. augusta 2018 výstavu fiľakovského výtvarníka Petra Kovácsa Garpa s názvom „Krehké“. Výstavu umelca, známeho už aj zahraničného publika, sprístupní inštitúcia pri príležitosti jeho okrúhleho výročia, počas konania kultúrneho festivalu XXVIII.


Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo. Tvorca, ktorý je pôvodným povolaním grafikom, úspešne zúročuje svoje nadanie aj ako maliar, fotograf a sochár. Jeho diela sprvu charakterizovala najmä figuratívna tvorba, ale postupom času ju rozšíril o abstraktné prvky. V jeho tvorbe sa odzrkadľuje umiernený, ale emocionálne bohatý pohľad na okolitý svet. Záujemcovia budú môcť vidieť postavy obyčajných ľudí, či predmety každodenného života na veľkoplošných, až fotograficky verných plátnach predstavujúcich prevažne naturalistické diela, ktoré však neodzrkadľujú len skutočnú, očami vnímanú realitu. Na vystavených obrazoch uvidíme prenikavé pohľady a dynamické výjavy kolorované šedastými odtieňmi. Názvotvorným dielom výstavy je triptych, ktorý núti pozorovateľa k premýšľaniu o tom, ktorú postavu vystihuje najviac názov daného diela. Hlavná myšlienka výstavy slovami autora vyzýva k tomu, aby sme dávali pozor na druhých, na seba a na náš svet, pretože večná rovnováha môže byť vskutku veľmi krehká!

Vernisáž, ktorú bude sprevádzať vystúpenie miestneho hudobníka Pála Botosa, sa uskutoční o 16:30 hodine v galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove. Výstava bude sprístupnená do 9. novembra 2018.

Do programov augustového festivalu sa Hradné múzeum zapája aj ďalším podujatím. 11.8.2018 sa uskutoční „Bunker túra“, prvá špeciálna prehliadka vybraných protileteckých úkrytov vo Fiľakove, ktoré pochádzajú z obdobia 2. svetovej vojny. Výstava v podzemnej chodbe pod hradom, ktorá bude jej prvou zastávkou, sa pri tejto príležitosti doplní o zatiaľ nevystavené zbierkové predmety, vojenské výrobné výkresy a miestne dokumenty z obdobia 2. svetovej vojny. Návštevníkov čaká zaujímavá prehliadka s výkladom, v rámci ktorej sa môžu oboznámiť so štyrmi druhmi protileteckých úkrytov, využívaných Fiľakovčanmi počas náletov na mesto. Výlučne počas podujatia sa špeciálne osvetlia a ozvučia niektoré z 21 miestností protileteckého úkrytu bývalých Priemyselných závodov. Počas túry sa sprístupnia aj najstaršie vínne pivnice, ktoré slúžili tiež ako úkryty pred bombardovaním. Organizátori dvojjazyčnej komentovanej prehliadky, Hradné múzeum vo Fiľakove a miestna organizácia Bunker Team srdečne očakávajú všetkých záujemcov. Od 14:00 hod. začína túra v slovenskom jazyku, a od 15:00 hod. v maďarskom jazyku pri vstupnej bráne hradu. Je potrebné si so sebou priniesť baterku! Vstup je bezplatný.

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
25.02.2020
Hradné múzeum vo Fiľakove otvorí výstavu „Čarovné kraslice“
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na prehliadku výstavy ľudovej remeselníčky Tünde Horkay Benko s názvom „Čarovné kraslice“. Vernisáž sa uskutoční 28. februára 2020 v Mestskom vlastivednom múzeu.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %