Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.07.2019 02:05

Osudy Nitranov počas osmanskej okupácie približuje nová výstava


Tureckí vojaci v 16. storočí. (Ilustračná snímka, zdroj: Národný archív Levice)


Dôvody a následky osmanskej invázie, život pod tureckou nadvládou i to, čo nám z tohto obdobia dodnes zostalo, približuje interaktívna výstava Nitra v tieni polmesiaca. Pri príležitosti 355. výročia oslobodenia Nitry spod osmanskej nadvlády ju pripravilo občianske združenie Šport Osveta Kultúra.


V priestoroch jedného z nákupných centier je sprístupnená do 31. júla. Podujatie finančne podporil Nitriansky samosprávny kraj a mesto Nitra.       

Výstava je svojou hravou formou zameraná najmä na najmenších návštevníkov. Práve pre nich je pripravená nadrozmerná dioráma, na ktorej môžu hľadať historické nepresnosti, ideová rekonštrukcia tureckej uniformy či miniatúra ušnicového bastiónu s okupačnými vojskami a cisárskymi obrancami. "Hoci sa toto obdobie zdá príliš vzdialené, táto téma má mimoriadny presah do dnešných dní. Nielen tým, že Osmania ovplyvnili naše obliekanie, jazyk či zvyky. Ide aj o stret dvoch odlišných kultúr, ktoré v niektorých prípadoch dokázali koexistovať a inokedy skončila táto konfrontácia katastrofou pre miestne obyvateľstvo. História nám ponúka mnoho prípadov, z ktorých sa môžeme poučiť. Ak to nespravíme, môžeme opakovať tie isté chyby, ktoré sme už raz spravili. Pokiaľ históriu nebudeme vykladať pravdivo a nebudeme sa o ňu zaujímať, dávame príležitosť rôznym skupinám, aby ju dezinterpretovali a prekrútili podľa ich potreby,“ povedal predseda občianskeho združenia ŠOK Ján Ivančík.       

Málokto podľa Ivančíka vie, že udalosti spred vyše 350 rokov neboli iba regionálneho významu, ale zaujímala sa o ne celá Európa. „Pád Nových Zámkov, v tom čase najmodernejšiu pevnosť Habsburgovcov vystavanú podľa návrhu talianskych špecialistov, bol udalosťou celoeurópskeho významu. Najmä nešťastná náhoda a výbuch pušného prachu umožnil Osmanom chopiť sa pevnosti a celé mesto okupovať viac ako 20 rokov. Týmto sa otvorila cesta na sever k Nitre a v podstate až na Považie. V následnej bitke pri Viedni sa lámal osud Európy. Pokiaľ by Turci získali aj túto metropolu, ich cesta na západ by bola otvorená. A dnes by Európa vyzerala zrejme úplne inak," dodal Ivančík.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2017
Žilina opäť podporí aktivity občanov a občianskych združení
Mesto Žilina v tomto roku podporí aktivity občanov a občianskych združení, a to až vo výške 296 000 eur. Záujemcovia sa môžu uchádzať o finančnú podporu v oblastiach: kultúra, vzdelávanie, šport, sociálna a zdravotná oblasť a životné prostredie.
viac
25.04.2017
NSK uspokojí všetkých žiadateľov o dotácie na šport a kultúru
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlenil v tomto roku na podporu kultúry a športu viac ako 1,6 milióna eur. Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) budú financie z rozpočtu NSK rozdelené podľa počtu obyvateľov v jednotlivých volebných obvodoch.
viac
04.04.2018
NSK vyčlenil na kultúrne a športové aktivity vyše 1,8 milióna eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podporí kultúrne a športové aktivity v mestách a obciach na svojom území sumou 1 830 000 eur. Z týchto zdrojov bude podporených 1654 projektov realizovaných samosprávami, neziskovými organizáciami, združeniami i súkromnými firmami.
viac
21.08.2018
Otvorili výstavu Invázia August 68, pripomína vpád vojsk a občiansky odpor
Vpád okupantov v auguste 1968 a občiansky odpor pripomína výstava fotografií z Prahy a Bratislavy Invázia August 68, ktorú slávnostne otvorili na bratislavskom Hodžovom námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %