Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
22.04.2016 05:00

Oslavujeme Deň Zeme. Zistite, akú ekologickú stopu zanechávate


Deň Zeme v súčasnosti oslavuje viac ako miliarda ľudí. Zdroj foto: Shutterstock.com


22. apríl je významným dňom, ktorý je venovaný našej Zemi. Podľa štatistiky Eurostatu, ktorá mapovala produkciu komunálneho odpadu v jednotlivých európskych krajinách v rokoch 1995 – 2014, stúplo Slovensko v produkcii odpadu o 9 %, a to z 295 kg na osobu na 321 kg.


Upozorniť na problematiku narastajúceho odpadu sa snaží aj spoločnosť ENVI – PAK svojou Ekologickou stopou, ktorú si môžete zmerať i vy. Stačí navštíviť internetovú stránku www.triedime.sk a vyplniť zopár otázok prostredníctvom krátkeho dotazníka o triedení. Po vyplnení otázok Ekologická stopa vyhodnotí výsledok a vy zistíte, aký je váš vzťah k životnému prostrediu prostredníctvom štyroch typov – EKOBOH, EKOSAPIENS, EKOLENIVEC či EKOVRAH.

Na ochranu Zeme by sme však mali myslieť nielen v deň, ktorý je jej venovaný. Odpady, ktoré sú vyprodukované z našich domácností, zem zaťažujú, a preto musíme čo najskôr konať. Riešenie je pomerne jednoduché – zlepšiť kvalitu triedenia odpadov podľa jednotlivých zberných komodít.

Z histórie Dňa Zeme

Deň Zeme sa pýši už takmer päťdesiatročnou históriou. V roku 1970 bol študent Harvardskej univerzity, Denis Hayes, poverený zorganizovať sériu protestných stretnutí, ktoré mali vyjadriť podporu enviromentálnym hnutiam, pôsobiacich v rámci Spojených štátov. Po úspechu týchto stretnutí vznikla Americká agentúra pre ochranu životného prostredia, ale aj viaceré zákony – Zákon o čistote vody, Zákon o ohrozených druhoch či Zákon o čistote ovzdušia. V roku 1990 sa organizoval celosvetový Deň Zeme, ktorý dokázal zmobilizovať približne 200 miliónov ľudí v 141 krajinách sveta. Dnes tento deň oslavuje viac ako miliarda ľudí v 175 krajinách.

Autor: SZ


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2017
Novinky prichádzajúce od poslancov EP a MŽP SR
Dobrou správou pre napredovanie (aj) s komunálnymi odpadmi sa zdá byť výzva poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).
viac
23.04.2019
DEŇ ZEME v piatok na Námestí slobody v Prievidzi
Centrum voľného času, mesto Prievidza a Nestlé Slovensko, s. r. o., vás týmto pozývajú na záverečné vyhodnotenie projektu Ekorok s Nestlé Slovensko „Oslava lesa“
viac
05.10.2021
Kam patrí polystyrén a kam vyhodiť molitan?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %