Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.12.2018 02:55

Oravské Vianoce prinesú ľudové zvyky, jarmok i výstavu pohľadníc


Ilustračný výrez plagátu


Tradičné podoby sviatkov radosti a pokoja na Orave sprítomnia v decembri tri podujatia v rámci festivalu vianočných zvykov a remesiel. Aktivity pripravuje Oravské kultúrne stredisko (OKS) v spolupráci s dolnokubínskym mestským kultúrnym strediskom (MsKS).


Festival Oravské Vianoce v tomto roku uvedú už po 29. raz.  Riaditeľ OKS Miroslav Žabenský v piatok informoval, že prvou aktivitou bude posúťažná výstava pod názvom Vianočná pohľadnica. Tento rok sa do súťaže zapojilo viac ako 2000 detí zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rumunska, Bulharska, Ruska a Srbska. "Kolekcia víťazných prác bude sprístupnená 12. decembra v OKS v Dolnom Kubíne," priblížil.       

Súčasťou vianočných podujatí bude aj tradičný vianočný jarmok ľudových remesiel. Od 16. do 17. decembra predvedie v estrádnej sále MsKS svoje umenie viac ako 30 ľudových umelcov. "Zruční remeselníci - rezbári, pernikári, drotári, sviečkári, keramikári, šperkári a ďalší ukážu deťom i dospelým záujemcom tradičné techniky výroby úžitkových i dekoratívnych predmetov – zaujímavých vianočných darčekov," dodal Žabenský.       

Predsviatočné dianie podporí aj scénický program o zvykoch a bohatstve vianočných tradícií 16. decembra o 17.00 h taktiež v MsKS. V programe, ktorý zachytáva pestrosť zvykov od Kataríny až do Troch kráľov, sa predstavia detské folklórne súbory, folklórne skupiny, ľudové hudby a skupiny betlehemcov zo Zázrivej, Žaškova, Zuberca, Veličnej a Štefanova nad Oravou. Program je poďakovaním všetkým tvorcom kultúrnym hodnôt na Orave a bude uvedený bez vstupného.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
12.12.2022
Po prestávke budú v Detve Koledníci, pripravujú aj vianočný jarmok
Po prestávke sa tento rok v Detve uskutoční prehliadka vianočných a novoročných hier s názvom Koledníci. Potvrdil to hovorca Detvy Milan Suja s tým, že bude súčasťou detvianskeho vianočného jarmoku, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. decembra na Námestí SNP.
viac
10.01.2023
Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny
Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
01.03.2023
MsKS zaznamenalo vyše dvojnásobnú návštevnosť v porovnaní s rokom 2021
Mestské kultúrne stredisko (MsKS) vo Fiľakove zaznamenalo vlani viac ako dvojnásobnú návštevnosť v porovnaní s rokom 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %