Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.10.2018 03:55

Opát z Cluny zaviedol spomienku na všetkých zosnulých pred 1020 rokmi


Ilustračná snímka, zdroj: nitrianskablatnica.sk


Katolícka cirkev na Slovensku aj vo svete si 1. novembra pripomína cirkevne prikázaný Sviatok všetkých svätých. Na 2. novembra pripadá Spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky.


Oba dni charakterizuje spomínanie na tých, ktorí už nie sú medzi nami, návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch blízkych a ich zdobenie kvetmi.       

Od roku 1994 je 1. november na Slovensku dňom pracovného pokoja. Cirkev a veriaci si v tento deň spomínajú na príbuzných, ale aj na predkov, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale žili statočným a čestným životom a vedeli sa obetovať za iných. Modlia sa ku svätým. Cirkev oddávna spája s týmto sviatkom nádej na vzkriesenie. Duchovní zvyčajne pripomínajú, že tento deň má byť dňom radosti a nádeje, nie strachu či smútku.       

Na Sviatok všetkých svätých sa okrem svätých omší v kostoloch spravidla celebrujú sväté omše na cintorínoch, nad cintorínmi, ak sú pod chrámom krypty, a konajú sa aj pobožnosti za zosnulých.       

Začiatky slávenia Sviatku všetkých svätých siahajú do 4. storočia po Kristovi. Svätý Efrém Sýrsky (306-373) a sv. Ján Zlatoústy (354-407) už poznali sviatok všetkých svätých mučeníkov, ktorý sa slávil 13. mája, prípadne prvú nedeľu po Turícach. Slávnosť všetkých svätých sa prvýkrát slávila v Ríme 13. mája 609, keď pápež Bonifác IV. prebral od byzantského cisára Fokasa pohanský Chrám všetkých bohov, tzv. Panteón a zasvätil ho Preblahoslavenej Panne Márii a všetkým svätým mučeníkom. Neskôr pápež Gregor III. (731-744) zmenil slávenie všetkých svätých z 13. mája na 1. novembra, keď v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne slávnostne posvätil kaplnku k úcte všetkých svätých. Pápež Gregor IV. (827-844) rozšíril sviatok na celú cirkev.       

Spomienku na všetkých verných zosnulých zaviedol v roku 998 opát Odilo v benediktínskom kláštore Cluny. Prvého novembra večer začali vyzváňať a spievať žalmy za mŕtvych a na druhý deň slúžiť zádušnú omšu. Tento zvyk sa v priebehu 11. storočia rozšíril v celej západnej cirkvi. Na znak nesmrteľnosti duší a Božieho milosrdenstva ľudia na cintorínoch zapaľujú sviečky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
25.10.2018
Žilinské cintoríny sú na Dušičky pripravené
Budúci týždeň čaká cintoríny v Žiline zvýšený nápor. Prelom októbra a novembra patrí každoročne spomienke na zosnulých. Sviatok všetkých svätých (Dušičky) vychádza v tento rok na štvrtok a v piatok si pripomenieme Pamiatku zosnulých.
viac
30.10.2019
Cintoríny majú byť miestom pokoja aj počas Sviatku všetkých svätých a Dušičiek
S blížiacimi sa Sviatkom všetkých svätých a Dušičkami sa cintoríny pripravujú na nápor návštevníkov. Pozostalí sa často vyberú na návštevu hrobov len raz ročne, čo so sebou môže priniesť viacero negatív, upozornil predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %