Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.08.2019 10:25

Ondavka sa pravdepodobne pričlení k druhej obci po parlamentných voľbách


Ondavka, snímka zdroj: ahobardejov


Ministerstvo vnútra predpokladá, že k pričleneniu obce Ondavka v okrese Bardejov dôjde až po najbližších parlamentných voľbách, ktoré majú byť na budúci rok. Pričleniť by sa mala buď k obci Becherov, alebo Vyšná Polianka.


TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Obec je v súčasnosti nefunkčná, nemá ani starostu, ani žiadneho poslanca obecného zastupiteľstva po dvoch vykonaných voľbách.       

Pričleňovanie obce je zložitý proces, ktorý sa na Slovensku realizuje prvýkrát a je k nemu potrebné zabezpečiť množstvo podkladov a úkonov, pripomína ministerstvo. S pričlenením Ondavky k susednej obci je spojená aj územná zmena, ktorá sa nemôže udiať v čase, odo dňa vyhlásenia volieb do Národnej rady (NR) SR až do ich vykonania.       

„Vyhlásenie volieb do NR SR by malo byť na jeseň tohto roku, pričom voľby by sa mali konať na prelome februára a marca v roku 2020. Preto je vysoko pravdepodobné, že k pričleneniu Ondavky dôjde až po voľbách,“ vysvetľuje ďalej.       

Proces pričlenenia nefunkčnej obce Ondavka sa spustil po dvoch neúspešných voľbách do samosprávy obce. Okresný úrad v Prešove na základe toho zvolal verejné zhromaždenie občanov, kde mohli vyjadriť svoj názor k pričleneniu.       

„Ďalším krokom bude podľa zákona o obecnom zriadení výzva okresného úradu v sídle kraja susediacej obci, aby zabezpečila súhlas s pričlenením. Je na posúdení okresného úradu v sídle kraja po zvážení všetkých rozhodujúcich aspektov, ktorú obec vyzve ako prvú na zabezpečenie súhlasu s pričlenením nefunkčnej obce,“ povedal tlačový odbor.       

Ak by obec Becherov odmietla pričlenenie Ondavky, bude oslovená Vyšná Polianka. V súčasnosti sú otvorené možnosti oboch susediacich obcí.       

Obec Ondavka má dlh a podľa zákona o obecnom zriadení prevezme susediaca obec dlh na seba. Ministerstvo vnútra môže poskytnúť jednorazový finančný príspevok na podporu výkonu samosprávy obce. Príspevok sa poskytuje až po pričlenení nefunkčnej obce.       

„O príspevok môže obec požiadať do 60 dní od účinnosti nariadenia vlády, ktorým sa rozhodlo o pričlenení. Pokiaľ ide o výšku príspevku, ministerstvo vnútra pri rozhodovaní o sume príspevku zohľadňuje najmä počet obyvateľov obce a veľkosť jej územia po pričlenení nefunkčnej obce a tiež  výšku dlhu, ktorý prešiel na obec,“ povedal rezort.       

V obci Ondavka sa mali opäť 21. septembra konať doplňujúce voľby, ale nestane sa tak. Na post starostu ani poslanca obecného zastupiteľstva sa totiž opäť nikto neprihlásil.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2019
Ondavka môže byť po doplňujúcich voľbách pričlenená k inej obci
Obec Ondavka v okrese Bardejov má dlhodobo problém obsadiť post starostu a obecných poslancov. Pokiaľ si jej obyvatelia nezvolia nové vedenie ani vo voľbách 13. apríla, môže dôjsť k jej pričleneniu k inej obci.
viac
13.04.2019
V Ondavke opäť nikto nekandiduje,začne sa proces jej pričlenenia k susedom
Malá obec Ondavka v okrese Bardejov ostáva dlhodobo bez starostu aj miestnych poslancov. Ani v sobotňajších doplňovacích voľbách o tieto funkcie v zadlženej obci nikto neprejavil záujem.
viac
06.02.2020
Až 92 percent obcí má menej ako 3000 obyvateľov, o zlučovanie záujem nemajú
Hlavným problémom územnej samosprávy na Slovensku je jej roztrieštenosť. Až 92 percent všetkých obcí má menej ako 3000 obyvateľov. O dobrovoľné zlučovanie však obce so znižujúcim sa počtom obyvateľov nejavia záujem. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.
viac
07.11.2020
V 19 obciach pôjdu opäť k urnám
Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí stanovila NR SR na 15. mája 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %