Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.11.2018 04:50

OLO tento rok odviezlo z hnedých nádob takmer 4500 ton bioodpadu


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavske noviny


Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) odviezla v tomto roku takmer 4500 ton bioodpadu z hnedých zberných nádob. Odvozy boli realizované od 1. marca a potrvajú do piatka 30. novembra. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.


Bioodpad bol odvážaný do kompostárne vo Svätom Jure, kde sa ďalej niekoľko mesiacov spracováva na kompost. V roku 2019 sa odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave začne realizovať od 1. marca. Bioodpad z bratislavských záhrad je však možné počas celého roka bezplatne odovzdávať na zberných dvoroch.       

OLO aj naďalej pokračuje v distribúcii hnedých zberných nádob a kompostérov pre rodinné domy. Doteraz bolo rozdistribuovaných 13.365 hnedých zberných nádob a 2266 kompostérov. "Tie rodinné domy v Bratislave, ktoré si zatiaľ nesplnili svoju povinnosť a nepodali žiadosť o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad na Oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií hlavného mesta, tak môžu urobiť aj naďalej. Rodinné domy môžu požiadať o pridelenie kompostéra alebo hnedej zbernej nádoby, ktorá má jednotný objem 240 litrov," spresnila Humeniková.       

Rodinné domy, ktoré sú už vlastníkmi hnedej zbernej nádoby v objeme 120 litrov, môžu hlavné mesto požiadať o jej bezplatnú výmenu za nádobu s objemom 240 litrov. Náklady na kompostér, nádobu a odvoz bioodpadu z hnedých nádob, sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.       

Nakladanie s bioodpadom zo záhrad a zelene majú možnosť od tohto roka riešiť aj bytové domy, ktoré sú vlastníkmi pozemku so zeleňou. Správca nehnuteľnosti môže podať žiadosť na Oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií hlavného mesta a požiadať o kompostér. K žiadosti je potrebné priložiť list vlastníctva, prípadne súhlas vlastníka pozemku. Náklady na kompostér sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Distribúciu kompostérov zabezpečuje spoločnosť OLO. Doteraz bolo bytovým domom rozdistribuovaných 28 kompostérov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Bratislava vyzýva na trpezlivosť pri dodávaní zberných nádob a kompostérov
Hlavné mesto na základe doručených žiadostí o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad spracúva a postupne vyhodnocuje všetky podané žiadosti.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
08.01.2021
V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu
V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %