Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.12.2016 11:25

OLO musí v budúcom roku riešiť nakladanie s bioodpadom


Ilustračná snímka: (int).


Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) musí v budúcom roku riešiť nakladanie s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad v rodinných domoch.


"Máme pred sebou obrovskú výzvu, a to vytriediť ho zo zmesového komunálneho odpadu. Rok 2025 je termín, kedy tento biologický odpad nesmie byť ani skládkovaný," priblížil generálny riaditeľ OLO Branislav Cimerman.      

Biologicky rozložiteľný komunálny odpad sa podľa neho dá využiť na kompostovanie na bioplyn či hnojivá. "Je množstvo alternatív, kde sa to dá využiť," podotkol.      

Ako tvrdí, rok 2017 je v nakladaní s takýmto odpadom pre OLO zlomový. Domácnosti totiž budú povinné riešiť zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad, a to bez zmeny poplatku za komunálny odpad. Ide o viac ako 20 000 domácností, ktoré ročne vyprodukujú vyše 5000 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Z neho veľká časť doteraz nesprávne končila v nádobách na zmesový odpad. "Domácnosti majú teraz možnosť vybrať si buď kompostovací zásobník na individuálne kompostovanie, alebo zbernú nádobu s pravidelným odvozom, pričom odvoz bude zabezpečovať OLO a bude sa vykonávať sezónne od marca do októbra," priblížila hovorkyňa OLO Beata Humeníková.      

Spoločnosť preto vyzýva všetkých Bratislavčanov, ktorých sa to týka, aby sa prihlásili na Oddelení miestnych daní a poplatkov magistrátu hlavného mesta na Blagoevovej ulici a dohodli si spôsob nakladania s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom. "Termín je najneskôr do 15. januára 2017. Táto služba bude pre občanov, ktorých sa to týka, poskytovaná bezplatne," podotkla Humeníková.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
09.03.2017
Bratislava vyzýva na trpezlivosť pri dodávaní zberných nádob a kompostérov
Hlavné mesto na základe doručených žiadostí o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad spracúva a postupne vyhodnocuje všetky podané žiadosti.
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %