Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
10.02.2016 01:00

Okres Kežmarok dostane od vlády 4 milióny eur na podporu zamestnanosti


Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a primátor Kežmarku Ján Ferenčák. (Foto: tasr)


Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Kežmarku schválila okrem iného aj akčný plán pre okres Kežmarok. Ide o prvý akčný plán, vychádzajúci zo zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov Slovenska, ktorý bol schválený ešte v závere minulého roka.


"Ľudia v kežmarskom okrese boli najlepšie pripravení rokovať s vládou, preto tu bol akčný plán na nasledujúcich päť rokov schválený ako prvý. Cieľom je znížiť nezamestnanosť, a to podporou vytvorenia 2000 pracovných miest, na čo sú pripravené financie aj inštitucionálne kroky. Na akčný plán v okrese Kežmarok bude použitých 52 miliónov eur, štyri milióny eur pôjdu okamžite zo štátneho rozpočtu ako regionálny príspevok štátu, 40 miliónov sú naplánované prostriedky z fondov Európskej únie a osem miliónov je predpokladaná spoluúčasť súkromného sektora,“ uviedol na tlačovej konferencii po skončení rokovania premiér Robert Fico (Smer-SD). Prvýkrát sa podľa neho spojili aktivity štátu s aktivitami regionálnej a miestnej samosprávy aj podnikateľov v regióne, a zároveň sa vytvoril právny rámec, ktorý tu doteraz nikdy nebol.

"Na základe oboch bodov, ktoré dnes mali vzťah k tomuto regiónu defacto okamžite bude uvoľnených päť miliónov eur, tri milióny v súvislosti s návštevou vlády a dva milióny v súvislosti s akčným plánom. To sú prostriedky, ktoré sú kryté v štátnom rozpočte," doplnil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Z hľadiska akčného plánu spomenul špecifikum tohto regiónu, kde vysoká nezamestnanosť má svoje znaky, a to je vysoký podiel ľudí so základným prípadne aj nižším ako základným vzdelaním. "Z tohto pohľadu je dôležité, aby sme sa sústredili aj na oblasť školstva a tu chcem len doplniť predsedu vlády, že začíname s predškolskými zariadeniami. Tu v kežmarskom okrese chceme dobudovať ďalších osem predškolských zariadení za 1,6 milióna eur, chceme pokračovať v rozširovaní kapacít základných škôl a dobudujeme ďalších 42 nových tried pre žiakov základných škôl za 1,2 milióna eur. Hovoríme tiež o vytvorení centra praktického vzdelávania a chceme podporiť aj vznik tzv. stredoškolského kampusu, čiže študentského mestečka v existujúcich kasárňach," vymenoval ďalšie z aktivít Kažimír.

"Akčný plán je taký širší dokument, týka sa zákona o pomoc najmenej rozvinutým regiónom. My sme k tomu pristúpili zodpovedne a vycítili sme to ako šancu pozdvihnúť takýto zaostalejší región, kde nemáme infraštruktúru ani dostatok pracovných miest. Ja osobne vidím najväčší potenciál tvorby pracovných miest v tvorbe sociálnych alebo komunálnych podnikov, kde práve nezamestnaní získajú možnosť pracovať priamo pre mesto," konštatoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

V rámci akčného plánu pôjde v kežmarskom okrese o vytvorenie klastrov a sietí podnikateľov v kľúčových podnikateľských sektoroch. Financovať sa bude tiež podpora štyroch miestnych akčných skupín, ktoré by mali posilniť životaschopnosť malých podnikov na vidieku a domácu poľnohospodársku produkciu, čo si podľa premiéra vyžiada štyri milióny eur. "S finančnou čiastkou dva milióny eur v rokoch 2016 – 2018 budú môcť rátať aj začínajúci podnikatelia v rámci programu Spiš UP. Ďalej tu máme oblasť poľnohospodárstva, ide o podporu vzniku ôsmich fariem pre živočíšnu výrobu s orientáciou na mladých farmárov. V roku 2016 a 2017 sa na tento účel vynaloží 1,5 milióna eur. Na založenie nových fariem pre chov nosníc a modernizáciu technológií sa uvoľní celkovo 2,8 milióna eur," vymenoval ďalšie z podporených projektov Fico.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2024
Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník podujatia so strašidlami
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník strašidelného podujatia. Hororovo-romantický príbeh Spiritus Mortis vzniká v medzinárodnej spolupráci, prináša nový pohľad na estetiku aj inovatívny prístup k spôsobu hrania.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
14.04.2024
Viac peňazí pre kultúrny dom chcú získať cez príspevkovú organizáciu
Na činnosť Kultúrneho domu Andreja Hlinku (KDAH) v Ružomberku chce samospráva získať viac externých financií. Pokúsia sa o to cez novozaloženú príspevkovú organizáciu. TASR o tom informoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %