Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.07.2019 09:35

Okradli detskú železnicu v Košiciach


Ilustračná snímka - stredisko Alpinka, zdroj: keturist


Riaditeľ detskej železnice v Košiciach podal oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý odcudzil viac ako 30 železničných podvalov a približne 500 kg štrku, ktoré boli určené na renováciu trate historickej úzkorozchodnej železnice.


Ku krádeži došlo v uplynulých dvoch týždňoch z voľného priestranstva v rekreačnej oblasti Alpinka na konečnej zastávke detskej železnice. Neznámy zlodej sa ulakomil na voľne uskladnené nové i staršie podvaly a štrk, ktoré boli určené na rekonštrukciu trate.

„Vzhľadom na vzniknuté skutočnosti sme museli pozastaviť práce na rekonštrukcii koľajiska na konečnej stanici Alpinka. Verejnosť žiadame o akúkoľvek informáciu vedúcu k objasneniu krádeže a usvedčeniu páchateľa. Pomohli by nám aj náhodné fotografické alebo video zábery zachytávajúce podvaly a situáciu na stanici Alpinka od 15. do 19. júla, prípadne informácia o niekom, komu zrazu v tomto období pribudli na záhradu či stavbu nové železničné podvaly,“ vyzýva riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský.

Dobrovoľníci z detskej železnice sa starajú o úzkorozchodnú trať a vyše storočné historické a pamiatkovo chránené železničné vozidlá, ktoré sú vo väčšej miere deponované v exteriéri. „Doposiaľ sa nám i napriek týmto bojovým podmienkam podarilo ochrániť zverený majetok voči vandalom, sprejerom a iným živlom. Časť areálu je už pod dohľadom bezpečnostných kamier. Postupne chceme takýmto spôsobom ochrániť celý areál a majetok. Zdá sa, že tentoraz sme doplatili na obyčajnú ľudskú chamtivosť, ktorú nezastavila ani skutočnosť, že o unikátnu atrakciu sa stará mnoho dobrovoľníkov a nadšencov, ktorým jedinou odmenou je to, že sa môžu podieľať na záchrane tejto unikátnej historickej pamiatky v Košiciach, “ dodal Lehotský.

Hoci majetková ujma vo výške nad 1 500 eur nie je enormná, oveľa väčšia je škoda morálna. „Ako máme vysvetliť deťom takéto konanie chamtivcov? Na jednej strane sú tu ľudia, ktorí sa snažia veci zachraňovať a na druhej tí, ktorí si bez okolkov prisvoja to, čo im nepatrí. „Je to drzosť a nehoráznosť takto okradnúť niekoho, kto sa stará o verejnoprospešné veci,“ dodáva jedna z dobrovoľníčok Iveta. „Je to nehorázne okradnúť podvaly a štrk na takejto unikátnej železnici. Nevieme si predstaviť, na čo to komu bude,“ zhodli sa mladí železničiari Alex, Lukáš, Juraj a Matej.

Autor: Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, občianske združenie


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
30.11.2016
Detskú železnicu navštívi túto sobotu sv. Mikuláš
Už tento víkend sú pre návštevníkov Košickej detskej historickej železnice pripravené populárne Mikulášske jazdy. Mladí železničiari vypravia v sobotu 3. decembra dva vlaky, chýbať nebude sv. Mikuláš s darčekmi, programom a ďalšími atrakciami.
viac
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
21.05.2022
Pripravili deťom netradičnú oslavu ich sviatku
Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazí v sobotu 28. 5. historický vlak v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený pestrý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %