Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.06.2018 10:00

Odomykanie Dunaja už túto sobotu


Plagát - pozvánka


Sobota 9. júna 2018 sa ponesie v znamení podujatia Odomykanie Dunaja, ktorého partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Ten je zároveň lídrom projektu „Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne“, realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A SK-HU 2014-2020.


Podujatie sa uskutoční od 10:00 do 14:00 hodiny v obci Zálesie. „Územie medzi a pozdĺž riek Malý a Mošonský Dunaj, vrátane hlavného toku Dunaja, je špecifickým fenoménom vody. Všetky tri rieky vytvárajú najrozsiahlejšiu vnútrozemskú deltu v Európe. Splavy a cykloturistika v spojení s kultúrou a gastronómiou sú základom pre rozvoj spoločnej turistickej destinácie,“ povedal k projektu predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Sobotný deň v obci Zálesie spestrí nielen symbolické Odomykanie Dunaja, ale organizátori si pripravili aj zaujímavý sprievodný program, ako súťaž o najrýchlejší katamarán – Záleskí vodáci, súťaž o najrýchlejšiu 10-člennú posádku – Dunajskí vodáci, súťaž o najlepšiu masku piráta – Korzár Malého Dunaja či skautská aktivita – Uviaž si svoj uzol. Súčasťou bude aj predstavenie projektu revitalizácie nábrežia Malého Dunaja pre voľnočasové aktivity v obci Zálesie s názvom Korzo Zálesie. Zároveň na mieste priamo v prírode bude aj výstava vizualizácií tohto projektu. Korzo Zálesie prinesie obyvateľom a turistom ďalšie možnosti športového vyžitia, stane sa miestom pre oddych a spoznávanie prírody. V rámci projektu bude vybudované mólo v šírke 3 metre a s dĺžkou 120 metrov, prírodný amfiteáter, či prevádzková budova ako zázemie pre vodákov. Dĺžka projektu je 24 mesiacov pri celkovom rozpočte 2 863 279,36 EUR. Zastupiteľstvo BSK schválilo vstup bratislavskej župy do projektu 22. apríla 2016. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu.

Bratislavský samosprávny kraj, ako jeden z partnerov podujatia, je zároveň lídrom projektu zameraného na “Zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti”, ktorého cieľom je využitie bohatého prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia a vytvorenie unikátnej atraktívnej a konkurencieschopnej európskej turistickej destinácie. Tá by mala prispieť k zvýšeniu atraktívnosti a návštevnosti cezhraničného regiónu podunajskej oblasti. Aktivity 9-tich partnerov v projekte, pokrývajúce potreby 30 obcí na území 5 krajov, sú zamerané na dosiahnutie ucelenej cezhraničnej destinácie poskytujúcej služby v oblasti turizmu, kultúry, relaxu a športu na území medzi a pozdĺž riek Malý a Mošonský Dunaj vrátane hlavného toku Dunaja.

 V rámci projektu bude dobudovaná rekreačná vodácka a cykloturistická infraštruktúra na viac ako 30 miestach na Slovensku a v Maďarsku, bude zrekonštruovaný skanzen s vodným mlynom v Jelke, postavené Centrum vodáckej turistiky v Šamoríne, založené Korzo v Zálesí a vytvorí sa stratégia cezhraničnej destinácie vrátane zavedenia samostatnej marketingovej značky.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2020
Na dolnom úseku Malého Dunaja sa má postaviť protipovodňová ochrana
Na dolnom úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda sa má postaviť protipovodňová ochrana. Ministerstvo životného prostredia poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) viac ako osem miliónov eur.
viac
06.11.2020
Vo Vrakuni začali stavať posledný chýbajúci úsek cyklotrasy pri Malom Dunaji
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa začali s výstavbou posledného chýbajúceho úseku cyklotrasy popri Malom Dunaji. Novobudovaný úsek spojí kruhový objazd s cyklotrasou na Ihličnatej.
viac
19.11.2020
Šaľa pripravuje realizáciu projektu Bicyklujme sa spoločne bezpečne
Mesto Šaľa plánuje zrealizovať projekt s názvom Bicyklujme sa spoločne bezpečne. Na jeho realizácii pracuje samospráva s partnerským maďarským mestom Oroszlány v rámci výzvy Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.
viac
30.03.2021
Jarná záplava v delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni
Jarná záplava vo vnútrozemskej delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni. Voda tam bude pretekať na úrovni 90 kubických metrov za sekundu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %