Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.07.2018 10:20

Očovský festival oslávi malé jubileum, vystúpi na ňom okolo 700 účinkujúcich


Ilustračná snímka TASR


Okolo 700 účinkujúcich sa predstaví na tohtoročnom festivale Očovská folklórna hruda, ktorý sa uskutoční od 10. do 12. augusta 2018. Ide už o 15. ročník podujatia a tak kostru programu pri príležitosti malého jubilea budú tvoriť kolektívy, ktoré stáli pri zrode festivalu.


"Sú to predovšetkým súbory Ekonóm z Bratislavy a Marína zo Zvolena a domáce očovské kolektívy. K nim sa ešte pridá Gymnik z hlavného mesta," povedal TASR riaditeľ festivalu Pavel Holík.       

Festival sa však zameriava najmä na prezentáciu folklórnych súborov a skupín z Podpoľania. "Návštevníci z rôznych kútov Slovenska chodia do Očovej najmä kvôli regionálnemu folklóru," zdôraznil Holík. Prezentovať ho budú v sobotu, 11. augusta, v programe nazvanom Okolo Poľany.       

Riaditeľ festivalu upozornil aj na nedeľný program, venovaný pastierskym píšťalkám, s dôrazom na podpoliansku, zvlášť očovskú tradíciu. V nedeľu vystúpi v profilovom programe aj hosť festivalu - folklórny súbor Šafárik z Nového Sadu v Srbsku.       

Okrem toho je pripravený celý rad sprievodných podujatí. Uskutoční sa napríklad krojovaná "módna prehliadka", výstava očovských krojov, či vyhodnotenie súťaže o najkrajšie očovské priečelie a priedomie.       

"Hruda je však zaujímavá aj svojou kuchyňou. Ponúkať budeme napríklad miestnu špecialitu, halušky s urdou či domáci chlieb priamo z pece z remeselného dvora," dodal Holík.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2022
Medzinárodný folklórny festival predstavil program
Po dvoch rokoch sa Medzinárodný folklórny festival MYJAVA uskutoční bez obmedzení v termíne 15. až 19. júna. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
22.06.2022
Kultúrne leto v hlavnom meste ponúkne viac ako 330 podujatí
Bratislava bude najbližšie mesiace opäť zaplnená hudbou, koncertmi, divadelnými vystúpeniami, workshopmi, komentovanými prechádzkami so sprievodcami či filmovými premietaniami.
viac
06.07.2022
Festival Kopanice v kroji predstaví ľudový odev obyvateľov kopaníc
Festival kopaničiarskeho regiónu Kopanice v kroji v tomto roku predstaví ľudový odev krajnianskych a myjavských kopaníc. Uskutoční sa v Košariskách pri Myjave počas víkendu 9. a 10. júla.
viac
18.08.2022
Stredoveký festival ponúkne rytierov i dobové tance
Mesto Bánovce nad Bebravou sa 20. augusta symbolicky prenesie do stredoveku. Festival Villa Ben v mestskom parku opäť ponúkne rytierske súboje, lukostreľbu, historické palné zbrane, remeselníkov či ohňovú šou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %