Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.02.2019 01:50

Ochranári vyzývajú, aby sa z envirofondu nedotovali zisky znečisťovateľov


www.ochranari.sk


Slovenský ochranársky snem (S-O-S) v otvorenom liste kritizuje dotácie z Environmentálneho fondu pre vysokoziskových znečisťovateľov, Žiada, aby sa dotácie radšej rozdelili medzi projekty na zníženie znečistenia.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR oponuje, že musí chrániť firmy pred vplyvmi emisných kvót. Chce tým zabrániť presunu firiem do tretích krajín a zvyšovaniu cien.

"Riešenie rizika úniku uhlíka slúži environmentálnemu cieľu, pretože cieľom pomoci je zabrániť zvýšeniu celkových emisií skleníkových plynov spôsobených presunom výroby mimo Európskej únie pri absencii záväznej medzinárodnej dohody o znížení emisií skleníkových plynov," povedal pre TASR hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Ochranári nesúhlasia. "Je škandalózne, že envirofond nemal 9 miliónov eur pre obce na kanalizácie, ale dal 10 miliónov eur súkromným znečisťovateľom, ktorí mali zisk 728 miliónov eur len v roku 2017 a podobne zarábali aj počas predchádzajúcich rokov," konštatuje Juraj Melichár z environmentálnej organizácie Priatelia Zeme.       

V otvorenom liste zároveň S-O-S žiada, aby cez pripravovaný Modernizačný fond neboli podporované zariadenia na spaľovanie fosílnych palív, biomasy a odpadu. "Zrušenie dotácií pre všetky fosílne palivá je prvým krokom k úspešnému naplneniu Parížskej dohody. Využívanie všetkých fosílnych (nielen tuhých) palív je potrebné obmedziť na minimum v čo najkratšom čase," povedal v tejto súvislosti klimatológ Alexander Ač.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2018
Trebišov získal dotáciu na zakúpenie elektromobilu pre mestskú políciu
Mestu Trebišov bola schválená žiadosť o poskytnutie podpory na realizáciu projektu „Elektromobilom k lepšiemu životnému prostrediu v Trebišove“. Výzvu, na ktorú mesto reagovalo, vyhlásil Environmentálny fond.
viac
17.02.2021
Nitra pripravuje výstavbu kanalizácie na troch uliciach
Mesto Nitra sa uchádza o dotáciu 400 000 eur na výstavbu kanalizácie. Z nenávratného finančného príspevku z Environmentálneho fondu má byť postavená kanalizácia na troch uliciach.
viac
03.05.2021
Z dotácie Envirofondu vybuduje Horná Potôň 1500 metrov kanalizácie
Obec Horná Potôň v okrese Dunajská Streda získala z Environmentálneho fondu 1,189 milióna eur a tak môže budovať ďalšiu vetvu kanalizácie pre domácnosti.
viac
13.06.2023
Na zelené projekty môžu získať samosprávy, školy i nadácie 3,5 mil. eur
Na ochranu prírody a krajiny, rozvoj regiónov národných parkov (NP) a environmentálne vzdelávanie vyčlenilo ministerstvo životného prostredia (MŽP) prostredníctvom Environmentálneho fondu (EF) a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR viac ako 3,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %