Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.09.2018 06:50

Ocenenie spolupráce medzi ZMOS a SMO ČR pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR


Na rokovaní mimoriadneho snemu SMO ČR sa zúčastnil aj predseda vlády ČR Andrej Babiš. Na snímke zľava: predseda SMO ČR František Lukl, premiér Andrej Babiš a predseda ZMOS Michal Sýkora.


Mimoriadny snem nášho partnerského združenia Svazu měst a obcí České republiky nebol len o aktuálnych témach českých miest a obcí, ale aj o ocenení spolupráce medzi našimi partnerskými združeniami.


Pri príležitostí 100. výročia vzniku Československa predseda SMO ČR a starosta Kyjova František Lukl odovzdal ocenenie predsedovi ZMOS, Michalovi Sýkorovi a výkonným podpredsedom ZMOS Milanovi Muškovi a Jozefovi Turčánymu.

Aktuálnymi témami rokovania mimoriadneho snemu SMO ČR bola problematika vyľudňovania vidieckych oblastí, dopravná infraštruktúra a dostupnosť služieb, a s tým súvisiace financovanie miestnych územných samospráv a zachovanie a podpora služieb v oblastiach, ktoré sú ohrozené vysídlením. V tejto súvislosti české mestá a obce trápi nedostatočná podpora zo strany štátu, ako aj nedostatočné finančné zdroje na riešenie tohto problému.

Okrem priorít v oblasti rozvoja služieb, najmä na vidieku, snem SMO ČR schválil aj požiadavky miest a obcí v budúcej kohéznej politike EÚ 2021-2027 ako podklad na vyjednávanie s národnými a európskymi orgánmi. K procesným požiadavkám patrí najmä zníženie administratívnej záťaže, sprehľadnenie a zjednodušenie kontrol a auditu. Z vecného hľadiska požadujú české miestne samosprávy alokáciu finančných zdrojov na dopravnú a technickú infraštruktúru, ako aj do environmentálnej oblasti v prepojení na poľnohospodárstvo, územný rozvoj a zmenu klímy.

Na rokovaní mimoriadneho snemu SMO ČR sa zúčastnil premiér Andrej Babiš a ďalší ústavní činitelia a predstavitelia vlády ČR.

Po ukončení snemu v popoludňajšej časti programu sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže „Najlepší starosta/primátor 2014 – 2018“. Za účasti prezidenta ČR Miloša Zemana a predsedu českej vlády Andreja Babiša boli ocenení zástupcovia miest a obcí za svoju prácu, ktorou významne prispeli k sociálnemu, ekonomickému a environmentálnemu rozvoju svojej komunity.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje
V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.
viac
19.05.2016
Úloha ZMOS sa nemení: dôsledne presadzovať a chrániť záujmy miest a obcí
Druhý deň 27. snemu ZMOS pokračoval vo štvrtok 19. mája vystúpeniami hostí a diskusnými príspevkami primátorov miest a starostov obcí, ktoré sa týkali predovšetkým problematiky financovania samosprávy, eurofondov, ale napríklad aj komunálnej reformy, životného prostredia či školstva.
viac
11.09.2021
Súčasťou 31. snemu ZMOS bolo aj oceňovanie jeho najvyšších predstaviteľov
Súčasťou, v poradí 31. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bolo aj oceňovanie bývalých predsedov a prvých podpredsedov ZMOS od jeho vzniku.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %