Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.09.2018 06:50

Ocenenie spolupráce medzi ZMOS a SMO ČR pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR


Na rokovaní mimoriadneho snemu SMO ČR sa zúčastnil aj predseda vlády ČR Andrej Babiš. Na snímke zľava: predseda SMO ČR František Lukl, premiér Andrej Babiš a predseda ZMOS Michal Sýkora.


Mimoriadny snem nášho partnerského združenia Svazu měst a obcí České republiky nebol len o aktuálnych témach českých miest a obcí, ale aj o ocenení spolupráce medzi našimi partnerskými združeniami.


Pri príležitostí 100. výročia vzniku Československa predseda SMO ČR a starosta Kyjova František Lukl odovzdal ocenenie predsedovi ZMOS, Michalovi Sýkorovi a výkonným podpredsedom ZMOS Milanovi Muškovi a Jozefovi Turčánymu.

Aktuálnymi témami rokovania mimoriadneho snemu SMO ČR bola problematika vyľudňovania vidieckych oblastí, dopravná infraštruktúra a dostupnosť služieb, a s tým súvisiace financovanie miestnych územných samospráv a zachovanie a podpora služieb v oblastiach, ktoré sú ohrozené vysídlením. V tejto súvislosti české mestá a obce trápi nedostatočná podpora zo strany štátu, ako aj nedostatočné finančné zdroje na riešenie tohto problému.

Okrem priorít v oblasti rozvoja služieb, najmä na vidieku, snem SMO ČR schválil aj požiadavky miest a obcí v budúcej kohéznej politike EÚ 2021-2027 ako podklad na vyjednávanie s národnými a európskymi orgánmi. K procesným požiadavkám patrí najmä zníženie administratívnej záťaže, sprehľadnenie a zjednodušenie kontrol a auditu. Z vecného hľadiska požadujú české miestne samosprávy alokáciu finančných zdrojov na dopravnú a technickú infraštruktúru, ako aj do environmentálnej oblasti v prepojení na poľnohospodárstvo, územný rozvoj a zmenu klímy.

Na rokovaní mimoriadneho snemu SMO ČR sa zúčastnil premiér Andrej Babiš a ďalší ústavní činitelia a predstavitelia vlády ČR.

Po ukončení snemu v popoludňajšej časti programu sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže „Najlepší starosta/primátor 2014 – 2018“. Za účasti prezidenta ČR Miloša Zemana a predsedu českej vlády Andreja Babiša boli ocenení zástupcovia miest a obcí za svoju prácu, ktorou významne prispeli k sociálnemu, ekonomickému a environmentálnemu rozvoju svojej komunity.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2016
Snem ZMO Spiša pracovne aj slávnostne
V Rudňanoch stretli členovia ZMOS Spiša na svojom regionálnom sneme. Delegáti a hostia blahoželali starostovi obce Rudňany Miroslavovi Blišťanovi, ktorý oslávil nádherné 80. narodeniny.
viac
16.05.2016
Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje
V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.
viac
11.09.2021
Súčasťou 31. snemu ZMOS bolo aj oceňovanie jeho najvyšších predstaviteľov
Súčasťou, v poradí 31. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bolo aj oceňovanie bývalých predsedov a prvých podpredsedov ZMOS od jeho vzniku.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %