Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.12.2018 04:54

Obyvateľom okolitých obcí hrozí zdraženie pohrebov o 500 eur


Dom smútku v Myjave.(Zdroj: MSú Myjava)


Mestskí poslanci v Myjave schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré mení poplatky za zabezpečenie a organizáciu pohrebného obradu a prenájom miestnosti a priestorov súvisiacich s obradom.


      "K zmene VZN o cintorínskych službách nás viedol fakt, že sme začali realizovať rekonštrukciu domu smútku. Na spoluprácu pri rekonštrukcii sme vyzvali aj ďalšie okolité obce, ktoré využívajú priestory myjavského domu smútku a dvoch cintorínov na území mesta Myjava. Komunikácia s obcami, od ktorých sme žiadali istú formu dotácie a spoluúčasti na rekonštrukcii, neviedla k dohode," uviedol poslanec Mestského zastupiteľstva v Myjave a zároveň konateľ Správy majetku mesta Myjava (SMMM) Rastislav Kostelný.       

Doteraz boli tieto poplatky určené vo VZN vo výške 132, respektíve 240 eur. Podľa nového VZN, ktoré vstúpi do platnosti v marci 2019, tieto poplatky zostanú nezmenené pre obyvateľov mesta Myjava a obce Rudník. Pre obyvateľov obcí Stará Myjava, Brestovec, Poriadie, Jablonka a Polianka sa poplatky zvýšia na 630, respektíve 738 eur.       

"Počas celého roku predchádzajúce zastupiteľstvo uvažovalo nad tým, ako sa vyrovnať s tým, že obce, ktoré cintorínske služby využívajú, neprispejú na rekonštrukciu. Preto sme navrhli zvýšenie týchto nákladov na využívanie domu smútku pre obce, ktoré neprispejú. Suma nám vyšla z reálnych nákladov, ktoré sme vypočítali vo výške 489 eur na jeden pohreb. V našom návrhu sme stanovili zvýšenie približne o 500 eur. Občanom Myjavy a Rudníka budeme túto sumu automaticky znižovať v rámci zľavy. Ak sa dohodneme aj s ďalšími obcami o príspevku na rekonštrukciu domu smútku, budú mať aj občania týchto obcí nárok na túto zľavu," doplnil Kostelný.       

Pôvodný odhad výdavkov bol 650-tis. eur, v súčasnosti ho mesto znížilo na 400-tis. eur, keďže si ho mesto robí svojpomocne cez SMMM.

http://myjava.sk/mesto/aktuality/799-ako-dalej-s-domom-smutku

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2018
V Myjave zasadalo spoločne zastupiteľstvo Myjavy a šiestich okolitých obcí
Úvodné tohtoročné mestské zastupiteľstvo v Myjave malo vo štvrtok (8. 2.) netradičnú účasť. Okrem mestských poslancov sa na ňom zúčastnili aj starostovia a poslanci šiestich obcí využívajúcich dom smútku, ktorého rekonštrukcia bola predmetom rokovania.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
09.10.2021
Krajský sociálny podnik poskytuje služby už aj v domácnosti a záhrade
V rámci Sociálneho podniku Košického samosprávneho kraja (KSK) po prvej divízii Stavba úspešne funguje aj druhá prevádzka - Dom a záhrada, ktorá v súčasnosti zamestnáva deväť ľudí.
viac
04.08.2023
Poslanci schválili zvýšenie poplatkov za sociálne služby v meste
Poplatky za sociálne služby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad sa zvýšia. Mestskí poslanci na stredajšom rokovaní zastupiteľstva totiž schválili zmenu príslušného všeobecne záväzného nariadenia. Tá bude platiť od 1. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %