Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.06.2019 07:10

Obyvatelia mesta si pripomenú výročie narodenia Žofie Bosniakovej


Ilustračná snímka - plagát - pamätný deň Bosniakovcov


Obyvatelia i návštevníci Šurian v okrese Nové Zámky si pripomenú 410. výročie narodenia barónky Žofie Bosniakovej a 385. výročie smrti jej otca, protitureckého bojovníka a šurianskeho kapitána Tomáša Bosniaka.


Pamätný deň Bosniakovcov sa uskutoční v sobotu 15. júna v miestnej synagóge. Podujatie pripravilo Mestské múzeum v Šuranoch.       

Počas Pamätného dňa Bosniakovcov budú môcť návštevníci sledovať umenie boja a chladné zbrane, ale aj dobovú módu a školu tanca v podaní spoločnosti Fringia. Dobovú atmosféru navodí hudba 16. a 17. storočia v prevedení Musicantica Slovaca. V rámci sprievodného programu je pripravený dvor ľudových remesiel, interaktívne dielne pre deti i dospelých, pečenie chlebových placiek, výstava hudobných nástrojov i ukážky historickej zbroje. Správca Mestského múzea Šurany Miroslav Eliáš predstaví druhé prepracované a doplnené vydanie svojej knihy Zabudnutí hrdinovia protitureckých bojov. Podujatie vyvrcholí slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom farskom kostole.       

Uhorská šľachtičná Žofia Bosniaková sa narodila 2. júna 1609 v Šuranoch v rodine vojenského kapitána Tomáša Bosniaka. Hrad bol v tom čase pevnosťou na bojovej čiare s Tureckom. Velil mu Žofiin otec Tomáš Bosniak. Bosniaková žila nábožným životom, založila nemocnicu, ale i útulok pre chudobných. Traduje sa, že rozdávala chudobným chlebíčky, ktoré sa podľa nej dodnes nazývajú bosniaky. Zomrela 28. apríla 1644 na hrade Strečno.       

Neporušené telo Žofie Bosniakovej našli v krypte kaplnky na hrade Strečno v roku 1689. Povolenie vystaviť jej telesné ostatky pre verejnosť dal po dôkladnom preskúmaní okolností v roku 1728 biskup Adam Ladislav Erdödy. Gróf Löwenburg, majiteľ hradu Strečno, dal pristaviť k severnej strane teplického kostola samostatnú priestrannú kaplnku zasvätenú Loretánskej Panne Márii. V roku 1729 v slávnostnom sprievode preniesli ostatky Žofie Bosniakovej v barokovej rakve so skleneným vekom z krypty kostola do novopostavenej kaplnky. Proces blahorečenia Žofie Bosniakovej sa začal v roku 1997.       

Prvého apríla 2009 telo Žofie Bosniakovej v rakve vytiahnutej pred kostol polial horľavou látkou a zapálil 31-ročný psychicky chorý muž. Telesné ostatky Žofie Bosniakovej vrátili do kaplnky kostola v Tepličke nad Váhom. Na námestí v Šuranoch pribudla v januári 2010 socha rodáčky Žofie Bosniakovej.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2023
V Martine pred 162 rokmi prijali Memorandum národa slovenského
Memorandum národa slovenského patrí k základným dokumentom národno-emancipačného procesu formovania moderného slovenského národa. Od jeho prijatia, ktoré si Slovenská republika (SR) pripomína ako pamätný deň, uplynie dnes (7. júna) 162 rokov.
viac
09.08.2023
Deň obetí banských nešťastí si ako pamätný deň pripomíname 10. augusta
Pred 14 rokmi, 10. augusta 2009, došlo v Bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii Slovenska. Vyhasli pri nej životy deviatich baníkov a 11 záchranárov.
viac
30.10.2023
Deň narodenia Ľudovíta Štúra si od roku 1996 pripomíname ako pamätný deň
Deň narodenia kodifikátora spisovnej slovenčiny a národného buditeľa Ľudovíta Štúra - 29. október - si Slovenská republika (SR) pripomína od roku 1996 ako pamätný deň.
viac
25.03.2024
Pred 36 rokmi sa konala Sviečková manifestácia, pripomína sa ako pamätný deň
Pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody sa konalo na Veľký piatok 25. marca 1988. Proti jeho účastníkom tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Od roku 1993 je tento dátum pamätným dňom Slovenskej republiky - Dňom zápasu za ľudské práva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %