Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.03.2019 01:55

Obnova exteriéru kostola sv. Ondreja je po 10 rokoch ukončená


Ilustračná snímka, zdroj: Ahoj Komárno


Po desiatich rokoch rekonštrukčných prác sa koncom minulého roka poslednou etapou obnovy bočnej západnej fasády zavŕšila obnova exteriéru kostola sv. Ondreja v Komárne.


V súčasnosti pokračuje reštaurátorský a umelecko-historický výskum interiéru. Na základe výsledkov týchto výskumov by mala podľa pracovníkov Krajského pamiatkového ústavu v Nitre nasledovať komplexná obnova všetkých priestorov kostola.       

Obnova exteriéru kostola sv. Ondreja v Komárne sa začala pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Nitra v roku 2008 reštaurátorskou obnovou sochárskej výzdoby hlavného priečelia, ktorá trvala štyri roky. Nasledovala postupná reštaurátorská a stavebná obnova všetkých štyroch fasád pod vedením akademického sochára Ondreja Csütörtökiho a neskôr Juraja Puškára. Obnovu od začiatku počas celých desiatich rokov finančne podporovalo aj Ministerstvo kultúry SR cez grantový projekt Obnovme si svoj dom.       

Kostol sv. Ondreja, od apríla minulého roka povýšený na baziliku minor, bol postavený v rokoch 1748 až 1756 jezuitským rádom v neskorobarokovom slohu. V roku 1760 interiér kostola vyzdobil freskami Franz Anton Maulbertsch. V roku 1763 bol kostol zničený silným zemetrasením. Následne v rokoch 1768 až 1771 bol kostol obnovený, interiér vyzdobil freskami viedenský umelec Johann Lucas Kracker. Jednoloďový kostol s tromi kaplnkami v bokoch a s rovným uzavretím presbytérií bol v ďalšom období viackrát poškodený a upravovaný.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Mesto obnovilo historické oplotenie na Františkánskom námestí
Mesto Prešov obnovilo historické oplotenie pred tamojším rímskokatolíckym Kostolom sv. Jozefa. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej bolo dlhodobo v zlom stave a vyžadovalo si rekonštrukciu. Po rokoch opäť skrášľuje Františkánske námestie.
viac
22.04.2020
Druhá etapa rekonštrukcie župného domu sa začne až na budúci rok
Termín začiatku druhej etapy obnovy župného domu v Komárne sa posúva na budúci rok. Mesto Komárno, ako vlastník objektu, sa rozhodlo preložiť rekonštrukčné práce na obnove dvorových fasád a vstupnej drevenej brány z dôvodu šírenia nového koronavírusu a po zvážení všetkých rizík.
viac
09.02.2023
Ukončili obnovu radničnej kaplnky, v minulosti tam bola kancelária
V Banskej Štiavnici ukončili po vyše pol roku obnovu jednej z najcennejších častí tamojšej radnice – Kaplnky sv. Anny. Práce vyšli na 265 000 eur, dotáciu poskytlo Ministerstvo financií SR a peniaze zo svojho rozpočtu vyčlenilo aj mesto Banská Štiavnica.
viac
30.01.2024
Na jar by mala byť v Komárne ukončená obnova verejného osvetlenia
Na jar tohto roka by mala byť ukončená modernizácia verejného osvetlenia v Komárne. Náklady na jej realizáciu dosiahnu 1,5 milióna eur, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %