Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.07.2019 11:20

Obecný úrad chcú prestavať na bytovku, administratíva bude v škole


Budova obecného úradu v obci Detvianska Huta, okres Detva, ktorú chcú prestavať na malú bytovku s troma bytmi. Samosprávna administratíva by sa presťahovala do objektu tamojšej základnej školy. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak.


Budovu Obecného úradu v Detvianskej Hute v okrese Detva chcú prestavať na malú bytovku s troma bytmi. Samosprávna administratíva by sa presťahovala do objektu tamojšej základnej školy. TASR to povedal starosta obce Pavel Šulek.


V budove, kde dnes sídli obecný úrad, bola aj pôvodne bytovka. Postavili ju ešte v roku 1935 pre učiteľov miestnej školy. Od roku 1982 ju zmenili na materskú školu a posledná premena, na obecný úrad, sa udiala v 90. rokoch uplynulého storočia.       

Podľa Šuleka je v základnej škole dosť miesta na obecný úrad. Škola bola postavená ako najmodernejšia v regióne ešte v 70. rokoch minulého storočia, pričom ju navštevovalo aj 250 žiakov. Dnes do nej chodí necelá stovka žiakov, a to vrátane detí v predškolskom veku. Obec si ju však chce udržať a na prilákanie nových žiakov aj zo širšieho okolia sa ju snaží obnovovať a vybavovať novým zariadením a pomôckami. Nedávno tam na chodbách položili novú dlažbu, nová podlaha pribudla aj v troch triedach.       

Základná škola slúži aj ako škola v prírode. Na pobyty a výučbu v exteriéri ju vyhľadávajú školy z celého Slovenska. Tento jej charakter chce vedenie obce zachovať. Okrem toho v priestoroch školy ponúka pre návštevníkov Podpoľania aj turistickú ubytovňu s kapacitou 78 miest.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
17.01.2018
V Kráľovciach-Krnišove už môžu občania dovážať k úradu päť druhov odpadu
Obyvatelia malej obce Kráľovce-Krnišov v okrese Krupina, majú už niekoľko mesiacov možnosť prinášať viacero zložiek triedeného odpadu k obecnému úradu. Obec tam totiž zriadila zberné miesto s prístreškom. Získala na to dotáciu 5000 eur od Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
viac
20.01.2019
Budovu obecného úradu v Chrenovci-Brusne zrekonštruovali za takmer 180-tis. eur
Budova obecného úradu v Chrenovci-Brusne (okres Prievidza) prešla väčšou rekonštrukciou. Prácami na objekte, kde sídlia aj požiarna zbrojnica a pošta, sledovala miestna samospráva zníženie jej energetickej náročnosti. Rekonštrukciou zabezpečila aj bezbariérový prístup do budovy.
viac
12.10.2020
Samospráva realizuje štyri väčšie stavebné projekty
Štyri stavebné projekty väčšieho rozsahu aktuálne realizuje samospráva obce Plešivec v Rožňavskom okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %