Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.08.2018 10:05

Obecná knižnica v Tepličke nad Váhom – knižnica, ktorá ide s dobou


Knihovníčky Obecnej knižnice v Tepličke nad Váhom so spisovateľkou Silviou Bystričanovou. Zľava: Simonka Ambrozová, Radka Mintálová, Katarína Šušoliaková (riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline), Silvia Bystričanová, Slávka Džunová a Vierka Majerčíková. Snímka: archív Krajskej knižnice v Žiline


Aj napriek novým nosičom informácií a novým médiám, tradičná tlačená kniha má na Slovensku stále zelenú. Potvrdzujú to státisícové počty knižných vydaní, plné kníhkupectvá a skutočnosť, že knižný trh na Slovensku profituje stále viac a viac.


A keď už hovoríme o knihách, musíme spomenúť aj knižnice, ktoré knihy a iné knižničné dokumenty uchovávajú a požičiavajú. Možno sa niektorým zdá, že knižnice už nie sú navštevované a že sú vlastne zbytočné. Ak nie sú knižnice navštevované, tak je to aj preto, lebo sa ich knižný fond pravidelne nedopĺňa a svojim potenciálnym čitateľom nemajú čo ponúknuť. Veď kto by chodil do knižnice, kde sú na polici len staré knihy a nové chýbajú? Tak je to aj v mnohých obciach, v ktorých síce sú knižnice, ale nové knihy sa nenakupujú a staré už čítať nikto nechce. Našťastie, v hornokysuckom regióne máme knižnice, ktoré aj v dobe počítačov a internetu sú miestami, kde sa vzdeláva i zabáva, kde chodia ľudia za krásnymi knihami, za zážitkami a kultúrou.

Príkladom knižnice spĺňajúcej spomínané atribúty je Obecná knižnica v Tepličke nad Váhom, ktorá za svoju prácu získala titul Najlepšia knižnica horného Považia za rok 2017. Obecná knižnica v Tepličke nad Váhom sa vo svojej histórii veľakrát „ocitla“ v nie príliš kultúrnych priestoroch. Po tom, ako jej pridelili reprezentačné priestory v historickej budove v centre obce, knižnica „zažíva“ vo svojej histórii to priaznivejšie obdobie. Vkusný, historický priestor knižnice bol vybavený novým knižničným nábytkom, na stenách visia reprodukcie nádherných farebných ilustrácií rozprávkových postáv majstra Mariana Čapka. Knižničné činnosti boli zautomatizované, do knižnice pravidelne pribúdajú nové knihy a počet čitateľov sa neustále zvyšuje.

Samospráva pravidelne prispieva na nákup nových kníh a časopisov a do knižnice pozýva aj známe osobnosti – spisovateľov, spisovateľky i cestovateľov, ktorí rozprávajú o sebe, svojich aktivitách a vydaných knihách. Medzi inými knižnica privítala aj spisovateľky Evitu Urbaníkovú, Martu Martinskú Ujháziovú, Petru Nagyovú-Džerengovú, spisovateľa a cestovateľa Petra Rúfusa, najlepšieho slovenského autora fantasy Juraja Červenáka, ale aj Silviu Bystričanovú, autorku vynikajúcich motivačných kníh pre ženy.

Vedenie knižnice pripravuje aj besedy so spisovateľmi pre deti a mládež, keď napr. v ostatných rokoch v knižnici privítali Igora Váleka, Štefana Debnára a Toňu Revajovú. Knižnica bola tiež spoluorganizátorkou stretnutia detí so Zuzanou Štelbaskou, autorkou kníh pre deti a mládež. Obecná knižnica v Tepličke nad Váhom je aj miestom, kde sa deti dozvedia veľa zaujímavých informácií, napr. aj o prírode a lese v okolí samotnej obce, keď v knižnici privítali naozajstného lesníka. Rozprávkových hrdinov, napr. šašov, víly, princezné a kráľov mohli samotné deti aj predviesť na podujatiach spojených s karnevalom i na Noci s Andersenom, ktoré organizačne zabezpečovala obecná knižnica. Toto je len zlomok činnosti Obecnej knižnice v Tepličke nad Váhom. Základom je poskytovanie knižnično-informačných služieb a požičiavanie kníh. Tieto služby môžu obyvatelia Tepličky využívať od pondelka do štvrtka každý deň od 15. hod. do 17. hodiny.

O „naštartovanie“ knižnice po období stagnácie sa v najväčšej miere zaslúžilo vedenie obce Teplička nad Váhom spolu s knihovníčkami Simonou Ambrozovou, Radkou Mintálovou a Slávou Džuňovou. Aktivity knižnice a nové knihy a služby sú propagované aj v online prostredí, a to prostredníctvom webovej stránky obce Teplička nad Váhom i sociálnych sietí. Na ponuku nových kníh, časopisov i služieb reagujú nielen deti, ale aj dospelí, čomu sa teší aj zriaďovateľ knižnice. Veď poskytovať kvalitnú kultúru svojim obyvateľom je jedným z jeho najdôležitejších úloh i cieľov.

Obecné noviny č. 31-32/2018

Autor: Božena Sobolová, metodické odd. Krajskej knižnice v Žiline


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2017
Chýbajúce premostenie ponad frekventovanú cestu je oddnes minulosťou
Vďaka novej 58 metrovej dlhej lávke sa chodci a cyklisti bezpečne dostanú z Tepličky nad Váhom k rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina.
viac
28.09.2021
Najlepšou samosprávou v rámci Odkazu pre starostu je Dubnica nad Váhom
Portál Odkaz pre starostu opäť rozdával samosprávam vysvedčenia. Za rok 2020 je v komunikácii s obyvateľmi najlepšou samosprávou nad 20-tisíc obyvateľov Dubnica nad Váhom.
viac
18.11.2022
Jedenásť stredoškolákov si prevzalo ocenenie z rúk primátora mesta
Mesto Dubnica nad Váhom ocenilo pri príležitosti Dňa študentstva jedenásť študentov troch stredných škôl na území mesta Dubnica nad Váhom.
viac
05.03.2024
V Dubnici počas Týždňa slovenských knižníc odpúšťajú poplatky za upomienky
Marec je okrem prvého jarného mesiaca aj mesiac venovaný knihám. Vo veľkom ním žije aj Mestská knižnica Dubnica nad Váhom, ktorá má pre návštevníkov pripravených hneď niekoľko zaujímavých ponúk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %