Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
23.10.2017 02:19

Obec získala do svojho vlastníctva nevyužívaný areál vojenského útvaru


Obec Čereňany. Snímka zdroj: (cerenany.sk).


Čereňany v okrese Prievidza získali do svojho vlastníctva niekoľko rokov nevyužívaný areál vojenského útvaru na území obce. Využiť ho plánujú do budúcna na niekoľko účelov, počítajú tam aj s domovom dôchodcov či ihriskom pre deti.


Záujem o nevyužívaný areál prejavila samospráva ešte tri roky dozadu, podala aj žiadosť. Najskôr ho však štát ponúkal podľa zákona štátnym organizáciám, ministerstvám či vyšším územným celkom, povedal starosta obce Ján Mokrý. "Za 3,5 roka sa mi podarilo dostať do majetku 32-hektárový pozemok, ohradený a v hodnote troch miliónov eur," doplnil.       

Prebytkový majetok štátu dostala obec zadarmo. "Chceme v Čereňanoch postaviť dom sociálnych služieb s 80 lôžkami. Tiež tam chcem spraviť pozemky, záhradu, chcem tam spraviť sad," načrtol Mokrý s tým, že pôjde o regionálne zariadenie sociálnych služieb, teda nielen pre obyvateľov Čerenian.       

Areál s kasárňami chce obec podľa neho ďalej využiť na vybudovanie zberného dvora, hasičskej zbrojnice so zázemím, individuálnu bytovú výstavbu či ihrisko. "Na čo pôjdu eurofondy, tomu sa chceme povenovať, v prvom rade však alfa a omega je dom dôchodcov," podotkol.       

Záujem o budovy v priestore bývalého útvaru prejavili aj viacerí investori, samospráva však chce túto otázku podľa starostu riešiť komplexne. Obec už začala aj s čistením areálu. O účele jeho využitia rozhodli obecní poslanci, zmeny zapracujú aj do územného plánu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Mesto Zvolen pripravuje polmiliónovú obnovu športového areálu pri ZŠ Hrnčiarska
Vo Zvolene sa modernizovalo počas letných prázdnin viacero škôl. Vymenili sa palubovky v niektorých telocvičniach, školy sa zateplili, dostali nové okná, opravili sa strechy.
viac
20.09.2017
Nitra pripravuje kreatívne centrum za vyše 20 miliónov eur
Do konca tohto roka chce mať radnica vypracovaný projektový zámer výstavby nového kreatívneho centra, ktoré má vyrásť v bývalých kasárňach pod Zoborom a v niekdajšom kine Lipa. Celové náklady na zriadenie centra dosiahnu sumu viac ako 20 miliónov eur.
viac
28.02.2020
V areáli nemocnice chce mesto vybudovať vodozádržné zariadenia
Mesto Šahy plánuje v nemocničnom areáli vybudovať vodozádržné zariadenia. Náklady na ich zriadenie chce radnica hradiť z fondov Európskej únie. O predložení projektu a jeho spolufinancovaní mali ešte rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok (27. 2.).
viac
17.02.2021
V BSK určia projekty, do ktorých majú ísť nevyčerpané eurofondy
Identifikovať projekty v Bratislavskom kraji, pri ktorých je reálna šanca využiť prostriedky EÚ a minúť nevyčerpané peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %