Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.06.2018 03:10

Obec z výnosov za predaj bytov po vojakoch stavia chodníky


Byty po vojakoch pomáhajú pri rekonštrukcii chodníkov. Snímka: TASR


Výnosy z predaja 14 bytov po vojakoch, ktoré v roku 2015 získala obec Slatinské Lazy v okrese Detva od ministerstva obrany, pomáhajú pri rekonštrukcii tamojších chodníkov. Samospráva už za ne obnovila asi polkilometrové úseky do častí Lohyňa a Šutňová.


"Z vlastných zdrojov rovnako staviame nový betónový plot okolo cintorína," povedala TASR starostka Darina Hroncová. Vytvoriť chcú tiež spevnené plochy a postaviť aj nové parkoviská pri dome smútku. Na to však budú potrebovať ďalších približne 60.000 eur, a tak sa chcú so žiadosťou uchádzať o nenávratný finančný príspevok z eurofondov.

O dvoj- a štvorizbové byty od vojakov v cene podľa znaleckého posudku od 13.300 do 20.200 eur bol záujem nielen medzi obyvateľmi dediny, ale aj od ľudí z blízkeho okolia. Obec ich predala za necelé dva roky, posledný vo februári 2017. Noví majitelia bytov tak zvýšili počet obyvateľov obce o asi päť percent na súčasných 520.       

Starostka ako najväčšiu výzvu v nadchádzajúcom volebnom období vidí doposiaľ nezrealizovaný projekt obnovy obecného úradu a kultúrneho domu. "Projekt na rekonštrukciu je ešte z roku 2008 a odvtedy sme žiadali o dotáciu ministerstvo hospodárstva aj envirofond, žiadosť však nebola ani raz schválená," pripomenula starostka. Obec by potrebovala na túto stavbu zhruba 350.000 eur.       

Okrem toho chcú v najbližšej dobe rozšíriť kanalizáciu do osady Jombíkovci. Na túto stavbu majú už aj vydané stavebné povolenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2019
Štát stratil milióny eur na nezákonnom predaji služobných bytov
Predaje služobných bytov v rezortoch vnútra a obrany boli v rozpore so zákonom a nehospodárne. Zistili to kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu SR počas preverovania zákonnosti predaja služobných bytov.
viac
03.03.2021
Hygienici zakázali na hornej Nitre predaj nápojov cez výdajné okienka
Epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom v okrese Prievidza je vážna. Zdravotníci tam evidujú pacientov, ktorí majú najťažšie stavy ochorenia COVID-19. Dodržiavanie opatrení prídu kontrolovať do okresu i vojaci, hygienici zase zakázali predaj nápojov cez výdajné okienka.
viac
04.07.2022
Mesto zrekonštruuje chodníky v 13 lokalitách, zoberie si úver
Mesto Rimavská Sobota plánuje zrekonštruovať chodníky na 13 uliciach, na financovanie prác si vezme úver vo výške viac ako 250 000 eur. Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom rozhodli poslanci mesta.
viac
25.08.2022
Mesto získalo dotáciu na obnovu chodníkov na Farskej lúke
Samospráva Fiľakova uspela so svojou žiadosťou o dotáciu na komplexnú obnovu všetkých existujúcich chodníkov medzi bytovými domami na Farskej lúke a v časti Daxnerovej ulice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %