Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.02.2019 10:17

Obec Sucháň zachránila staré ľudové domy


Na snímke historický dom s popisným číslom 93. Snímka zdroj: (tasr).


Sucháň je síce jednou z najmenších obcí v okrese Veľký Krtíš, jej kataster však ponúka viacero historických a prírodných zaujímavostí.


Okrem tzv. trúbiaceho kameňa, ktorý je aj jednou z najväčších turistických atrakcií Banskobystrického kraja, sú v dedine aj tri historické ľudové domy z prvej a druhej polovice 19. storočia.

"Dva z nich vlastní obec, jeden je v súkromných rukách. Všetky sú ale kultúrnou pamiatkou. Obecné sú zariadené v tradičnom dedinskom duchu aj s predmetmi, ktoré používali niekdajší obyvatelia," hovorí starostka Anna Triznová.

Kým ľudový dom č. 7 z roku 1870 prešiel pred niekoľkými rokmi kompletnou obnovou, druhý s popisným číslom 93 z roku 1830, ešte čaká na rekonštrukciu starej strechy. Obec by ju chcela čo najskôr opraviť.

Pôvodným zámerom obce bolo v tomto objekte vyučovať ľudové remeslá a ručné textilné techniky. Projekt však nebol úspešný. Preto podobne ako ľudový dom č. 7 slúži ako expozícia a jeho interiérové vybavenie je situované do konca 19. a začiatku 20. storočia.

"Minulý rok sa nám ale podarilo postaviť pamätník padlým a nezvestným v prvej svetovej vojne, čo je tiež jedným z pekných miest v obci," podotkla starostka.

Sucháň bol podľa nej voľakedy aj dedinou pýšiacou sa tradičnou hontianskou čipkou. "Túto tradíciu sme po roku 2000 obnovili a celých desať rokov sme umenie hontianskych čipkárok návštevníkom aj priamo predvádzali," pokračovala.

Hontianska čipka by mala byť aj jednou z nosných tém nadchádzajúcich osláv 670. výročia prvej písomnej zmienky o obci, ktoré sa uskutočnia v júli 2019. "Na oslavy chceme pozvať aj našich rodákov a osloviť chceme aj všetkých ľudí u nás doma, ale i v zahraničí, ktorí majú priezvisko Sucháň," pripomenula.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
16.05.2017
Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca
Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca a pre verejnosť usporiadajú piaty Deň modranského sirotinca už 20. mája 2017. Modranský sirotinec je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
07.01.2022
TSK plánuje obnovu Pamätného domu Janka Jesenského
V roku 2022 začne Trenčianska župa s rekonštrukciou Pamätného domu Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie je 650 tis. eur, na jeho obnovu plánuje župa požiadať o príspevok z Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %