Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.09.2016 10:56

Obec Stupné oslávila svoje 600. výročie


V obecnom amfiteátri neostalo jedno miesto voľné.


Slávnosti spojené s jarmokom otvorila tradičnou stupnianskou hymnou miestna spevácka skupina Žeravica.


Pri návšteve obce Stupné v okrese Považská Bystrica v druhú septembrovú nedeľu bolo na prvý pohľad zrejmé, že bežný život v obci ustúpil tradičným jarmočným zvykom. Ich súčasťou boli tento rok aj oslavy 600. výročia založenia obce. V obecnom amfiteátri neostalo jedno miesto voľné, účinkujúcim hudobníkom priala sviatočná atmosféra v hľadisku, divákom pravé letné počasie. Súčasťou slávnostného programu 14. ročníka hodového jarmoku v obci bolo okrem vystúpení folklórnych súborov aj tematické spracovanie dejín a histórie obce a jej kultúrnych a spoločenských tradícií. Slávnosti otvorila tradičnou stupnianskou hymnou miestna spevácka skupina Žeravica - Ve Stupném ja žijem, ve Stupném ja bývam, ktorej slová napísal člen skupiny Pavel Sečník a časom sa stala nielen hymnou speváckej skupiny, ale aj celej obce.

Za organizáciou jarmoku a obecných osláv stojí starosta obce Peter Krajčoviech v spolupráci s obecným zastupiteľstvom, Trenčianskym samosprávnym krajom a Považským osvetovým strediskom, ktoré je v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. V mene trenčianskeho župana Jaroslava Bašku sa prítomným na pódiu prihovoril krajský poslanec a zároveň primátor mesta Považská Bystrica Karol Janas. Starostovi obce symbolicky odovzdal šek na 1000 eur, ktorými župa slávnosti podporila zo svojho dotačného systému a zároveň ocenil skvelú atmosféru tradičného podujatia. Organizátorom poďakoval za ich prácu a bezchybnú spoluprácu obce, mesta aj samosprávneho kraja.

„Prostredníctvom stupnianskych hodov každoročne vzdávame úctu sedembolestnej Panne Márii. Obyvatelia obce sú známi tým, že okrem každodennej náročnej práce sa vedia aj zabávať. Svedčia o tom podujatia počas celého roka, na ktorých sa podieľajú najmä členovia DHZ, divadelného súboru a telovýchovnej jednoty,“ konštatoval starosta obce Peter Krajčoviech na margo bohatého spoločenského života v obci.

Autor: (vr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
20.06.2016
V Pravenci sa konal jarmok ľudových remesiel
Nadšenci ľudového umenia a Komisia pre kultúru, šport, mládež a vzdelávanie v spolupráci s OcÚ v Pravenci pripravili pre občanov už VII. ročník tejto víkendovej akcie.
viac
16.03.2018
V obci Lišov bude prvý Veľkonočný jarmok, podporiť má miestnych remeselníkov
Prvý Veľkonočný jarmok pripravujú na sobotu 17. marca od 10.00 h v obci Lišov v okrese Krupina. Zorganizovať sa ho podujali tamojší mladí ľudia v spolupráci s miestnym obecným úradom.
viac
02.02.2019
Obec Sucháň zachránila staré ľudové domy
Sucháň je síce jednou z najmenších obcí v okrese Veľký Krtíš, jej kataster však ponúka viacero historických a prírodných zaujímavostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %