Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.02.2019 12:05

Obec Padáň považuje zriadenie bezplatného WiFi signálu za prínos, čaká na poukaz


Erb obce Padáň


Obec Padáň z Dunajskostredského okresu považuje za prínos program WiFi4EU (zriaďovanie zón bezplatného WiFi signálu v centrách komunitného života, ako sú námestia, parky, knižnice či múzeá), do ktorého sa zapojila spolu s ďalšími obcami.


Momentálne čaká na poukážku v hodnote 15 000 eur, vďaka ktorej bude môcť zaistiť technické vybavenie verejného internetu. TASR o tom informoval starosta obce Zoltán Szabó.       

Ako tvrdí, dodávateľa už teoreticky majú vybraného, avšak musia počkať na financie. Poukázal aj na prínosy programu, respektíve na to, že ide o lukratívnu príležitosť hlavne pre mladú generáciu. „Bude mať na verejne prístupnom mieste internet a nemusí zaň platiť,“ zhodnotil starosta.       

Obec Padáň sa tak zaradí medzi ďalších 13 obcí v Dunajskostredskom okrese (Dolný Štál, Horné Mýto, Hubice, Jurová, Lehnice, Lúč na Ostrove, Mad, Malé Dvorníky, Ňárad, Okoč, Orechová Potôň, Sap, Veľká Paka) a medzi päť obcí v okrese Galanta (Čierny Brod, Kajal, Malá Mača, Mostová, Veľké Úľany), ktoré získali na základe žiadosti možnosť zapojiť sa do schémy WiFi4EU.       

V prvej fáze Európska únia (EÚ) rozdelí sumu 42 miliónov eur medzi 2800 úspešných obcí na zriaďovanie zón bezplatného WiFi signálu v centrách komunitného života. Z celkového počtu 13.198 prihlášok bolo 252 zo Slovenska a zvíťazilo spolu 93 obcí a miest. Iniciatíva bude pokračovať v najbližších dvoch rokoch ďalšími tromi fázami, pričom exekutíva EÚ približne raz za šesť mesiacov spustí ďalšie výzvy.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2017
Poznáte všetky možnosti internetového pripojenia vo vašej obci?
Pravdepodobne aj vám sa už stalo, keď volal obyvateľ vašej obce a chcel vedieť, aké sú v obci možnosti pevného pripojenia k internetu okrem toho operátora, ktorého služby aktuálne používa a nie je s nimi spokojný. Čo s tým?
viac
25.10.2019
Internet zadarmo si zavedie ďalších 1780 obcí z EÚ, z toho 53 zo Slovenska
Európska komisia v stredu prostredníctvom svojej Výkonnej agentúry pre inovácie a siete (INEA) zverejnila zoznam 1780 víťazných obcí a mestských častí vrátane 53 zo Slovenska, ktoré získajú bezplatné internetové pripojenie v rámci iniciatívy WiFi4EU.
viac
12.03.2020
Komunálne lesy majú rôzny prínos
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa pýtalo starostov a primátorov na to, aký prínos majú komunálne lesy a v čom vidia ich kľúčové funkcie.
viac
12.08.2023
WIFI pre teba
Obec Beluša nechala vybudovať bezdrôtové internetové pripojenie pre šesť nových lokalít, v ktorých to v obci komunitne žije. Vybrané miesta museli spĺňať technické predpoklady a finančnú dostupnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %