Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.02.2019 08:40

Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad


Ilustračná snímka: (int).


Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.


O presnom postupe vyžiadania kompostérov bude obec svojich obyvateľov informovať. Ako je uvedené na jej webstránke, najlepším spôsobom ako hospodáriť s odpadom je predchádzanie jeho vzniku. Jednou z najstarších a najrozšírenejších človekom riadených recyklácií je kompostovanie, ktoré zintenzívňuje a optimalizuje bežné pôdne mikrobiologické procesy.       

Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre OP KŽP vyhlásilo už viacero výziev na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky zamerané na podporu predchádzania vzniku biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Žiadateľ je pritom povinný poskytnúť kompostéry obstarané v rámci realizácie projektu obyvateľom, respektíve domácnostiam nachádzajúcim sa na území realizácie projektu bezodplatne. Spolufinancovanie žiadateľa je do výšky piatich percent z celkových oprávnených výdavkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
03.02.2019
Do príprav MS v hokeji sa zapojí i slovenský envirorezort
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa stalo partnerom zelených aktivít, ktoré budú sprevádzať tohtoročný svetový šampionát v ľadovom hokeji na Slovensku.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
12.03.2021
Zdravie ľudí ohrozujú nebezpečné skládky odpadu
Na Slovensku sa skládkuje dvojnásobok odpadu v porovnaní s európskym priemerom a štát nemá nastavený účinný systém kontroly prevádzkovateľov jednotlivých skládok. Za ostatných desať rokov objem skládkovaného odpadu stále rástol a to v priemere 3,5 % ročne na každého obyvateľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %