Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.02.2019 09:35

Obec Kecerovce plánuje výstavbu ďalších nájomných bytov


Ilustračná snímka (tasr)


Spolu 48 obecných nájomných bytov nižšieho štandardu by mohlo vyrásť v obci Kecerovce v okrese Košice-okolie do konca tohto roka. Projekt odobrilo obecné zastupiteľstvo na svojom februárovom zasadnutí. Ako pre TASR povedal starosta Miroslav Galas-Zaufal, záujem o byty je veľký.


"Máme vyčlenenie, a to smerom na Herľany. Tam už máme aj stavebné povolenie, projekty, čiže máme pripravenú kompletne všetku dokumentáciu," povedal s tým, že obecní poslanci schválili uznesenia týkajúce sa účelu, technickej vybavenosti aj financovania štyroch bytových domov. To má byť zabezpečené prostredníctvom dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR z úveru Štátneho fondu rozvoja bývania SR a z vlastných zdrojov obce.       

"Úver berieme, ale ten budú splácať nájomníci, čiže obec to nepocíti, keďže splátka za nájom bude zahŕňať aj splátku úveru," vysvetlil Galas-Zaufal. Odhaduje, že vlastné zdroje obce investované do tohto projektu budú predstavovať približne 60.000 eur.       

Byty v štyroch bytových domoch budú slúžiť len Kecerovčanom. "Ani to nám nestačí, tých bytov by bolo potrebných minimálne 150, lebo záujem je veľký a ľudia chcú žiť a bývať na vyššej úrovni," dodal starosta.       

V Kecerovciach je doposiaľ 36 obecných nájomných bytov, tie sú určené pre rómskych obyvateľov. Podľa neho nárok na ubytovanie v plánovaných bytových domoch budú mať všetci obyvatelia obce, ktorí v nej majú trvalý pobyt minimálne dva roky a sú sociálne odkázaní, respektíve spĺňajú obcou stanovené podmienky.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2019
Mesto chce postupne postaviť stovky nájomných bytov
V Malackách by v budúcich rokoch malo vzniknúť niekoľko stoviek nájomných bytov. Ambiciózny plán samosprávy potvrdil pre TASR primátor okresného mesta v Bratislavskom kraji Juraj Říha.
viac
24.02.2020
Mesto Nitra sa vrátilo k výstavbe nájomných bytov na Dieloch
Na nitrianskom sídlisku Diely vznikne 33 nových nájomných bytov. Postaví ich mesto za viac ako dva milióny eur.
viac
14.10.2020
Za reálnu možnosť považujeme prefinancovať až 3000 nájomných bytov ročne
Niektoré pripravované zmeny v zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania, ciele podpory nájomného bývania a financovania výstavby a rekonštrukcie zariadení sociálnych služieb, ktoré na rokovaní Komory obcí a Rade ZMOS koncom septembra prezentoval Ing. Juraj Kvetko, PhD., generálny riaditeľ ŠFRB.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %