Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.10.2019 02:10

Obec chce obnoviť pivnicu niekdajšieho Andrássyovského kaštieľa


Na snímke starosta obce Mikuláš Levkut pri prehliadke priestorov pivnice vo Veľatoch v okrese Trebišov. FOTO TASR - Roman Hanc


Obec Veľaty v okrese Trebišov plánuje obnoviť pivničné priestory zaniknutého Andrássyovského kaštieľa a využívať ich na rôzne prezentácie, podujatia aj na priblíženie, ako samotný kaštieľ kedysi vyzeral.


Zasypané podzemné priestory s klenbami sa nachádzajú v obecnom parku medzi základnou a materskou školou a sú jediným zachovaným stavebným prvkom niekdajšieho šľachtického sídla.       

"Stavebno-technickými úpravami chceme sprístupniť pivničné priestory kaštieľa, kde chceme prezentovať verejnosti zachovalý kultúrno–historický potenciál obce a prispieť k rozvoju cestovného ruchu na južnom Zemplíne. Ich obnova je v súlade so spracovanou štúdiou revitalizácie miestneho parku," uviedol pre TASR starosta obce Mikuláš Levkut.       

Obec sa uchádza o dotáciu z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v rámci podpory regionálneho rozvoja. Celkové stavebné náklady predstavujú zhruba 50.000 eur s desaťpercentnou spoluúčasťou obce. Samospráva teraz čaká, či so žiadosťou uspeje. Pri realizácii bude potrebné vyčistenie priestorov, v súčasnosti je pivnica odkrytá len na niekoľko metrov.       

"V rámci projektu chceme aj upraviť Andrássyovský park a urobiť chodník, ktorý by viedol k pivničným priestorom. Vpredu by bola vstupná brána, vnútri by sme dali osvetlenie. Neboli by to nejaké dlhé pivničné priestory, ale do tých 50 metrov by sme to dokázali zrekonštruovať," priblížil starosta.       

Snahou obce je realizovať projekt do budúcoročných osláv 800. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Pivnice s klenbami môžu slúžiť na prezentáciu histórie a kultúry, ale aj na využitie pre drobných podnikateľov.       

Posledným majiteľom kaštieľa vo Veľatoch bol gróf Alexander Andrássy (1863 – 1946), ktorý vlastnil aj kaštieľ v Humennom. Objekt v obci utrpel požiarom v roku 1928, neskôr sa premenil na zrúcaninu, jeho zvyšky sa použili na stavbu domov. Pivničné priestory slúžili po vojne ako sklad poľnohospodárskych produktov, pre výstavbu základnej školy ich zasypali.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
22.06.2022
Humenský kaštieľ má po rekonštrukcii za 6,5 milióna eur svoju renesančnú podobu
Renesančný kaštieľ v Humennom má po rozsiahlej rekonštrukcii exteriéru opäť podobu z obdobia poslednej andrássyovskej prestavby.
viac
05.10.2022
Zrekonštruovaný kaštieľ v Modre otvorí v sobotu brány pre verejnosť
Donedávna schátraný kaštieľ v Modre, národná kultúrna pamiatka, otvorí po komplexnej rekonštrukcii opäť svoje brány verejnosti. Stane sa tak v sobotu (8. 10.) v rámci dňa otvorených dverí.
viac
05.01.2024
Levice: Mesto pripravuje obnovu kaštieľa v Kalinčiakove
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu kaštieľa v mestskej časti Kalinčiakovo. Ako uviedla radnica, na úvodné práce sa podarilo získať z ministerstva kultúry dotáciu 6000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %