Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.01.2017 07:37

Obec a vyvlastnenie pozemku na výstavbu obecnej stavby


Ilustračná snímka zdroj: www.vyvlastnenie.sk


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.


Otázka:

Naša obec sa už dlho nemôže dohodnúť s dvomi vlastníkmi pozemkov o odkúpení časti ich pozemkov na účely vybudovania určitého úseku miestnej komunikácie. Pretože neochota vlastníkov pozemkov na dohodu s obcou bráni v úplnom prepojení dvoch častí obce, čo sústavne spôsobuje obyvateľom nemalé problémy, chceli by sme vedieť, či obec môže predmetné pozemky vyvlastniť vo verejnom záujme na účely verejnoprospešnej stavby a ak áno, ako má pri tom postupovať.

 Odpoveď:

- Pojem verejný záujem je v našom právnom poriadku nesporne dosť frekventovaný. Preto je dobré aspoň v skratke ozrejmiť si, ako sa tento právny inštitút definuje. Najkomplexnejšiu právnu definíciu verejného záujmu zaviedol ústavný zákon číslo 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Podľa čl. 3 ods. 2 tohto ústavného zákona je verejný záujem taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech všetkým alebo mnohým občanom. Len pre úplnosť podotýkam, že Ústavný súd SR už skôr uviedol, že všetky základné práva a slobody sa chránia len v takej miere, pokiaľ uplatnením jedného práva alebo slobody nedôjde k neprimeranému obmedzeniu iného práva alebo slobody. Rovnováha verejného a súkromného záujmu je pritom dôležitým kritériom na určenie primeranosti obmedzenia každého základného práva a slobody.

A teraz k tomu, či obec môže vyvlastniť pozemky pod miestnu komunikáciu.

Potrebné je mať na pamäti, že vyvlastnenie ako výnimočný inštitút, sa môže uskutočniť len vtedy, ak cieľ vyvlastnenia nemožno dosiahnuť dohodou alebo iným spôsobom. Obec môže, samozrejme, vyvlastniť akýkoľvek pozemok na výstavbu obecnej stavby, teda aj na výstavbu miestnej komunikácie. Zásadnou podmienkou však je, aby bola táto stavba uvedená v zozname verejnoprospešných stavieb v územnoplánovacej dokumentácii obce schválenej obecným zastupiteľstvom. Píšete, že ide o dlhodobý problém obce s vlastníkmi pozemkov, preto predpokladám, že miestnu komunikáciu v územnom pláne obce zahrnutú máte. Pokiaľ nie, je možné...

Čítajte v Obecných novinách č. 3-4/2017 na str. 20.

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, Kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Zákon neumožňuje obecnému zastupiteľstvu určiť starostovi jeho zástupcu
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
14.02.2017
Plat starostu sa vždy určuje dopredu, nie spätne
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
14.04.2017
Ako postupovať voči podnikateľovi, ktorý nedodržiava VZN obce
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
24.11.2017
Právo poslanca obecného zastupiteľstva na interpeláciu
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %